micul trianon plan

Cinci milioane de euro şi 4 ani. De atât este nevoie pentru ca Palatul Micul Trianon de la Floreşti să-şi recapete strălucirea de odinioară. Observatorulph.ro vă prezintă în premieră planurile de reconstrucție.

 

Copie după palatul Trianon de la Versailles, palatul care a aparţinut familiei Cantacuzino se degradează văzând cu ochii. Singura descendentă a familiei, care locuieşte în Franţa, a acceptat însă să transfere proprietatea de la Floreşti, Prahova, Fundaţiei Cantacuzino. Aceasta încearcă acum să o restaureze, să o pună în valoare şi să o introducă în circuitul turistic.

“La sfârşitul anului trecut am organizat un concurs de idei de arhitectură, iar acum va trebui să alegem cea mai bună variantă dintre cele trei proiecte care au fost selectate de juriu. Urmează ca anul acesta să depunem un proiect de accesare a fondurilor europene pe programul REGIO, axa 5.1, cu o valoare maximă de 5 milioane de euro. Finalizarea proiectului de restaurare are termen 2020, iar atunci ar trebui să inaugurăm Micul Trianon complet refăcut. El va fi gândit ca un centru cultural, va cuprinde săli multifuncţionale, spaţiu muzeal cu expoziţii permanente şi o cafenea cochetă”, a declarat pentru Observatorulph.ro, Rareş Tudorache, preşedintele Fundaţiei Cantacuzino Floreşti.

 
Istoria Micului Trianon începe acum mai bine de 100 de ani.
 
În 1907, Grigore Ghe. Cantacuzino, poreclit și Nababul, datorită averii fabuloase pe care o deținea, decide să înceapă construirea palatului, la Florești. La cererea fiicei sale, Alice, palatul trebuia să fie identic celui de la Versailles. Avea câte o cameră pentru fiecare zi a anului, respectiv 365, dar și saloane și săli de bal.
 
Clădirea era înconjurată de un parc întins pe 150 de hectare, unde au fost amenajate terenuri de golf, de echitație dar și zone unde s-au plantat arbuști rari. În ciuda grandorii sale, nu a fost locuit niciodată. Nababul a murit înainte de finalizarea construcției, iar fiica acestuia și rudele fug din țară după intrarea rușilor în România. Înainte chiar de a fi finalizat, Micul Trianon cade pradă jefuitorilor. Nemții au luat chiar și table de cupru de pe palat, iar localnicii au continuat distrugerea furând tot.
 
În epoca ceauşistă, pe domeniu Cantacuzinilor de la Florești a funcționat o școală de deresaj canin, a Securității. Apoi, în dependințele și anexele palatului au fost aduși bolnavii de TBC.
 
Spitalul încă funcționează, iar pacienții se plimbă printre ruinele palatului. Procesul de preluare a proprietăţii, de la ultima descendentă a familiei Cantacuzino, de către Fundaţia condusă de Rareş Tudorache nu s-a încheiat.
 
Mai sunt anexe ale Micului Trianon, inclusiv clădirile în care funcţionează spitalul TBC. “Și aceste clădiri vor fi preluate și spitalul va fi mutat. Încercăm să găsim o soluţie cu Primăria Floreşti. S-a încercat obţinerea de fonduri pentru construirea unui spital nou, dar demersul a eşuat. Va trebui găsită însă o soluţie în perioada următoare”, a mai adăugat Rareş Tudorache.
 
Pentru a readuce în atenţia publicului Micul Trianon, din 2014, aici au loc anual competiții ecvestre internaționale. Karpatia Horse Trials este un eveniment unic de echitaţie pe care reprezentanţii Fundaţiei Cantacuzino vor să-l păstreze, chiar şi după restaurarea palatului Cantacuzinilor de la Floreşti. 
 
Galerie FOTO Starea actuală și variantele de reconstrucție a Palatului Micul Trianon de la Florești
micul trianon proiect
trianon paragina
trianon floresti
micul trianon