tea

Atentate la Bruxelles. Andreea Teoharescu, jurnalist român născut în Ploiești, care trăieşte de 12 ani în capitala Belgiei, a vorbit pentru „Adevărul“ despre exploziile de marţi de la Bruxelles şi atmosfera din oraş. „Oamenii sunt terifiaţi, pericolul este iminent şi poate surveni de oriunde şi oricând. Străzile sunt pustii, dar rămânem raţionali şi nu vrem să lăsam teama să ne conducă“.

 

Jurnalist freelancer, Andreea Teoharescu (31 de ani) trăieşte de 12 ani la Bruxelles. Marţi dimineaţă, în momentul exploziilor de la aeroportul Zaventem, era acasă şi se pregătea să meargă în oraş la una dintre cele două întâlniri profesionale pe care şi le programase pentru astăzi. „Chiar atunci am primit primul telefon care mă avertiza despre atentate. Am renunţat să plec de acasă şi am  urmărit pe Twitter ştirile de actualitate şi în mod special contul aeroportului naţional şi al televiziunii naţionale“, povesteşte Andreea.

Ulterior, a aflat că a avut o explozie şi la metrou, la una dintre staţiile lângă care a lucrat ani de zile. A luat legătura cu prietenii şi cunoscuţii, unii rămaşi blocaţi în birouri. Legătura se face mai ales prin intermediul reţelelor de socializare, pentru că reţelele de telefonie mobilă sunt la pământ. Una dintre fostele colege ale Andreei este rănită şi primeşte îngrijiri medicale la spital. „Oamenii sunt terifiaţi şi vorbim între noi despre cât de periculoasă a devenit realitatea noastră de data aceasta. Pericolul este iminent şi poate surveni de oriunde şi oricând. Am prieteni care călătoresc şi mai des decât mine şi trebuie să îşi anuleze zborurile care erau planificate pentru săptămâna viitoare. Oraşul este pustiu, iar centrul de criză a rugat pe toată lumea să rămână imobilizată acolo unde este. Se mai vede câte o maşină care trece timid şi rapid pe stradă, cu siguranţă se îndreaptă spre casă“, mai spune jurnalistul. Andreea a spus şi că ultima cifră vehiculată în Bruxelles este de 13 morţi şi 50 de morţi, dar datele se modifică permanent.

Potrivit uzanţelor din Belgia, jurnaliştii pot face doar simple speculaţii înainte de rezultatele anchetelor oficiale. Prezenţa militară este menţinută la cote maxime, nivelul de securitate fiind ridicat la 4, cel mai ridicat potrivit standardelor belgiene. A fost declanşată şi o campanie de donare de sânge. „Cred că nu se aşteptau la ce s-a întâmplat azi dimineaţă, la un dublu atentat. Prioritatea o reprezintă acum victimele şi se vorbeşte despre un plan general de urgenţă şi intervenţie“, explică Andreea Teoharescu.

 

„Toată lumea ia legătura cu toată lumea, îşi asigură prietenii şi familia că sunt OK. Spun cu toţii că este o situaţie de necrezut. Cam aceasta este starea generală a tuturor, dar un lucru este clar. Chiar dacă sunt consternaţi, sunt solidari. Rămânem raţionali şi nu vrem să lăsam teama să ne conducă. Avem încredere în forţele de poliţie şi militare şi în serviciile de inteligenţă belgiene. Îşi fac treaba şi or să ne protejeze. Pentru moment, gândurile mele se îndreaptă mai mult către familiile celor decedaţi, cei afectaţi direct. Pentru ei este cel mai greu“, ne-a mai spus Andreea Teoharescu.

sursa: adevarul.ro