oul balan proiect campina

Au trecut aproape 15 ani de când Primăria Câmpina se tot chinuie să modernizeze un pasaj pietonal situat în centrul localității, numit total nepotrivit „parcul de la soldat"

 

Acum, cu doar două luni înainte de alegerile locale, se aduce din nou în atenția publică acest proiect născut mort.

Administrația locală organizează la sfârșitul lunii o nouă dezbatere publică, oamenii fiind invitați să vină cu sugestii, soluții legate de modernizarea parcului. De ce s-a ajuns aici, când cu ani în urmă au fost organizate concursuri de arhitectură pe bani grei suportați de bugetul local?

De la începutul anilor 2000 și până în prezent trei proiecte au fost desemnate câștigătoare, dar nu ne-am ales decât cu o fundație în cruce și cu o gaură în buget.

 

Obeliscul lui Iorgovan

La începutul anilor 2000 se punea problema ca în mijlocului pasajului pietonal situat la intersecția Bulevardului Carol I cu Bulevardul Culturii să fie amplasat un monument. Era în perioada în care primar al municipiului Câmpina era Gheorghe Tudor, acum consilier local, iar senator de Prahova, Antonie Iorgovan.

Se spunea atunci că Iorgovan ar fi promis că va susține proiectul construirii unui obelisc și că va găsi și soluții de finanțare din surse private. Evident, proiectul nu s-a realizat din motive financiare, costurile pentru finalizarea unui monument de mari dimensiuni fiind cel puțin de ordinul zecilor de mii de dolari, enorm pentru acea perioadă. Reprezentanții administrației publice de atunci au reușit performanța să construiască doar fundația pentru obelisc, o „ceva" în formă de cruce, care dăinuie și în ziua de astăzi.  

 

Oul lui Bălan

Ideea a fost reluată în anul 2005, când administrația locală organizează un concurs de creație la care au fost solicitați să participe artiști plastici câmpineni. A fost agitație mare, toată lumea fusese cuprinsă de fiorul creației, s-a format o comisie de specialitate care să selecteze cea mai bună machetă dintre cele opt care au intrat în concurs. Au fost alese atunci lucrările lui Alfred Dumitriu, o coloană a infinitului din inox înaltă de aproximativ 30 de metri și o machetă a unui artist tânăr, Andrei Bălan,  care a participat la concurs cu ansamblu reprezentând un ou uriaș înalt de aproape 7 m, numit "Oul primordial".

În cele din urmă a fost desemnat câștigător Bălan, costurile pentru realizarea operei de artă fiind estimate pe atunci la suma de 150.000 de dolari. Este important de precizat și faptul că doar pentru organizarea acelui concurs au fost cheltuiți peste 10.000 de lei, reprezentând premiile pentru câștigători. Nici de data aceasta proiectul nu concretizează, evident, din lipsă de bani și, poate, din lipsa de interes.

 

Subteranul lui Anghel

Totuși administrația locală nu se dă bătută și câțiva ani mai târziu se încordează și mai tare în același scop. Modernizarea centrului municipiului Câmpina. De data aceasta aleșii visau la un proiect uriaș cu pasaje subterane și costuri imense. Se spunea că Florin Anghel, pe atunci deputat, era cel care și-ar fi dorit realizarea acestui proiect. Se organizează din nou un concurs la care participă zeci de arhitecți, peste 40.

Culmea! Dintre toate aceste zeci de proiecte, comisia consideră că niciunul nu este demn de Câmpina și nu acordă premiul I. Opinia publică este chemată să decidă soarta orașului și să aleagă dintre proiectele care au câștigat locurile II, III și mențiuni. Puțini oameni interesați, bani ioc, iar proiectul rămâne la sertar. Nu la fel s-a întâmplat și cu fondul de premiere, 150.000 de lei, bani care au compensat eforturile și performanța arhitecțiolor.

După toate aceste eșecuri, ce credeți că face Primăria Câmpina în acest an? Organizează un nou concurs pentru realizarea unui monument care să fie amplasat în parcul de la soldat. Pentru acest concurs a fost alocată suma de 100.000 lei. (sursa foto: ziarul prahova)

Document: Concurs organizat de Primăria Caâmpina pentru un nou proiect

proiect parc campina