Doftana

S-a ales praful de pușcăria Doftana, de la Telega, printre ai cărei deținuți s-au numărat comuniștii Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și legionarii Horia Sima și Corneliu Zelea Codreanu.

 

Puţine dintre monumentele din România au fost restaurate şi puse în valoare. Multe zac în ruină, iar dezinteresul autorităţilor și trecerea timpului, le vor transforma în amintire. La Telega, în Prahova, închisoarea Doftana, unde au fost închişi Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Gheorghiu Dej, se prăbuşeşte puţin în fiecare zi.

Primarul spune că a făcut demersuri peste tot, inclusive la Guvern şi Preşedinţie, dar nimeni nu a vrut să salveze monumentul istoric unic în Romania. “Nu mai vreau să fac niciun demers. Am făcut tot ce am putut şi pe nimeni nu interesează. Am fost şi la Băsescu să-l rog să sprijine reabilitarea închisorii, să facem aici Muzeul Comunismului. Dar nimeni nu mai vrea să audă de comunism. Aşa că aştept să se prăbuşească şi gata. Păcat, putea fi un punct de atracţie turistică, unic în ţară şi în Europa”, ne-a declarat Gheorghe Ilie, primarul comunei Telega.

Povestea Doftanei începe încă din 1892, când ocnaşii erau aduşi cu trenul sau cu duba. Închisoarea a fost construită din ordinul Regelui Carol I. Puşcăria este singura din România amenajată după modelul belgian, clădirea având mai multe aripi, iar fiecare corp este prevăzut cu o curte. Toată închisoarea se întindea pe 3000 de metri pătraţi şi adăpostea peste 400 de celule. Una dintre clădiri, numită zona H, a fost făcută pentru tortură, şi aici erau încarceraţi cei mai periculoşi dintre toţi deţinuţii.

 

Dacă în celelalte aripi existau paturi şi mese, în zona H nu erau decât o ţeavă metalică, de care erau legaţi oamenii în zeghe şi un butoi pentru necesităţi în mijlocul celulei. De la Penitenciarul Doftana nu a reuşit să fugă nimeni, niciodată. Puşcăria avea cantină, ate­liere de cizmărie şi tâmplărie, magazin cu mezeluri.

Doftana este cunoscută pentru ca aici au fost închiși comuniștii Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și legionarii Horia Sima și Corneliu Zelea Codreanu. În anii 70, închisoarea a devenit muzeu. Clădirea construită în anii 1920 şi-a închis porţile imediat după 1989.

După ce l-a “găzduit” pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu, închisoarea de la Telega a devenit loc de comemorare şi de pelerinaj.

 

Mai multe generaţii de elevi au devenit aici pionieri. În 1990, Ministerul de Interne a solicitat Consiliului Local Telega concesionarea închisorii, pentru a o transforma într-o arhivă, însă autorităţile locale au refuzat acest lucru.

Acum, închisoarea Doftana a ajuns o ruină. Ajunsă în cele din urmă în patrimoniul Ministerului Culturii, a fost transferată acum mai bine de 10 ani în patrimoniul Consiliului Local Telega, care însă nu a găsit resursele financiare necesare pentru întreţinerea edificiului.

Aşa că pe poarta închisorii stă lacătul. Cei care se strecoară dincolo de ea, o fac pe propriul lor risc. Ferestrele sparte, tocăria smulsă, ţiglele acoperişului furate ori căzute constituie imaginea a ceea ce a rămas din acest ultim simbol comunist.

 

La tot pasul sunt pereţi căzuţi şi moloz pe jos. Prin acoperişul prăbușit aproape în întregime se proiectează cerul albastru al libertăţii, atât de tânjit de miile de deţinuţ,i care au trecut pe aici.

Ideile au fost multe despre ce s-ar putea face în fosta închisoare. De la hotel de lux la bordel, orice le-a trecut prin minte autorităţilor locale şi celor care tranzitau comuna. Nu s-a realizat nimic însă. O perioadă, ruinele au folosit drept teren pentru paintball, sau decor pentru clipuri. În ultimii ani, autorităţile au încercat să găsească o soluţie pentru a salva ceva din bucata de istorie din Telega. Acum câţiva ani, o firmă din Braşov a vrut să facă aici o clinică medicală. Preţul de 1,2 milioane de euro, la cât a fost scoasă la vânzare închisoarea nu i-a atras pe investitori.

Dacă nimeni nu va face nimic pentru fosta închisoare comunistă, nici zidurile nu vor mai ramâne în curând.

“Eu m-am resemnat. Nu mai văd nicio soluţie. Iar ca să încercam, cu sprijin de la Consiliul Judeţean să restaurăm clădirea, este imposibil. Din estimări a reieşit că ar costa peste 15 milioane de euro. Aşa că mi-am luat gândul şi de la asta”, a mai adăugat Gheorghe Ilie, primarul comunei Telega.

Inchisoarea doftana