paduri

Ion Iordache, șeful Ocolului Silvic Vălenii de Munte, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, sub acuzația de abuz în serviciu.

 

Acesta este acuzat că ar fi tăiat în mod ilegal zeci de arbori din pădurea aflată în localitatea Gura Vitioarei, creând astfel un prejudiciu de 15.000 de lei. Dosarul său a fost înregistrat la judecătoria din Văleni în data de 3 martie, dar până în acest moment nu a primit un prim termen de judecată.

Iordache se află sub control judiciar și nu mai are voie să-și exercite profesia și să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

 
Procurorii au reușit probarea a două fapte penale săvârșite de Ion Iordache, prima are în vedere tăiarea ilegală a 23 de arbori, reprezentând 30 de metri cubi de masă lemnoasă, iar cea de-a doua 4-6 metri cubi de lemn, prejudiciul total fiind de peste 15.000 de lei.
 
Anchetatorii spun că Iordache avea un scenariu foarte bine pus la punct.
 
Profita de faptul că anumiți proprietari de pădure solicitau în mod leagal marcarea unor arbori care urmau să fie tăiați, doar că șeful ocolului silvic din Vălenii de Munte aplica marca pe un număr mult mai mare de copaci fără ca proprietarul să cunoască acest lucru.
 
Cel mai probabil, susțin anchtatorii,  restul de arbori marcați ilegal erau tăiați și valorificați ulterior de Iordache, dar acest lucru nu este decât o presupunere, pentru că procurorii nu au reușit să probeze și această activitate infracțională.
 
Aceleași surse judiciare au declarat faptul că, Iordache – la data săvârșitii faptelor doar șef de district – a făcut presiuni în mod repetat asupra unuia dintre pădurari pentru ca acesta din urmă să elimine orice urmă a tăierilor ilegale (eliminarea cioturilor rămase în pădure) promițându-i că, atunci când va ajunge șef de ocol silvic "îi va fi și lui bine".