conac vacaresti manesti
În prezent într-o stare dezolantă, dar care aminteşte încă de frumuseţea de odinioară, conacul Callimachi-Văcăreşti din Măneşti a fost gândit de mareşalul lui Carol I ca o reşedinţă puternic inspirată de Peleş. Din păcate, filmările pentru „Roşcovanul“, două incendii şi acţiunea naturii l-au distrus. În pivniţa sa au fost descoperite schelete umane cu lanţuri la mâini şi picioare.

 

O localitate din sud-vestul judeţului Prahova, aproape de limita cu Dâmboviţa, comuna Măneşti adăposteşte o fostă bijuterie arhitectonică, conacul Callimachi – Văcăreşti şi domeniul aferent, de aproape 14 hectare, cu o biserică, dependinţe, un parc, grădini şi livezi care au aparţinut familiei boiereşti. De o frumuseţe care încă poate fi ghicită, conacul este astăzi o privelişte dezolantă. Abia mai stă în picioare la exterior, pe când toate interioarele sunt prăbuşite şi reprezintă un real pericol. Prin ferestrele căscate se observă fostele compartimentări, scări şi tocuri de uşi, iar pe alocuri şi bucăţi din fostele ornamente originale din lemn şi piatră. În vârful turnului principal, înclinat puternic, o giruetă continuă să-şi facă datoria, iar sunetele pe care i le imprimă vântul completează atmosfera sinistra pe care o degajă acum unul dintre cele mai frumoase conace de odinioară din Prahova.

Theodor Văcărescu a avrut să aducă farmecul Peleşului la Măneşti

Istoria sa zbuciumată este consemnată într-o viitoare monografie a localităţii, la care autorii ne-au permis accesul înainte de publicare. Potrivit acesteia, moşia Măneşti a aparţinut familiei boiereşti a Măneştilor începând cu secolul al XVII-lea. La mijlocul secolului al XIX-lea, pe moşie exista un alt conac, vechi de aproape două secole, care îi apaţinea lui Dumitru Mănescu-Filitti şi soţiei sale, Elena Arsachi. În 1863, fiica lor, Maria Mănescu-Filitti s-a căsătorit cu Theodor C. Văcărescu (17 aprilie 1842 – 2/15 aprilie 1914), general, diplomat, istoric şi om politic. Acesta a fost mareşal al lui Carol I în perioada 1873-1881, perioadă în care a supravegheat lucrările de construcţie de la Castelul Peleş din Sinaia. Impresionat de reşedinţa regală, a luat decizia de a construi la Măneşti un conac al cărui model este chiar Peleşul şi care a fost proiectat de arhitectul francez Paul Gottereau. Lucrările au început, după cum glăsuieşte pisania montată deasupra intrării principale, în 1882 şi au durat zece ani. 

Vechiul conac a fost demolat şi pe locul lui s-a ridicat din temelii noul castel. A fost cruţat doar „beciul”, o pivniţă uriaşă cu pereţii de cărămidă şi acoperită cu o boltă puternică, care a fost consolidată şi deasupra căreia a fost construit parterul şi un etaj înalt. Castelul avea un pridvor frumos, al cărui acoperiş era susţinut de două coloane zvelte de lemn şi de tot atâtea capiteluri de zidărie, fin ornamentate, un salon somptuos şi o sufragerie vastă ale cărei ferestre mari răspundeau spre vest, spre parc. Din salon pornea o scara largă, din marmură albă, care urca spre etaj, îndoindu-se în unghiuri largi, cu o balustradă frumos traforată din acelaşi material şi cu mici piese de sculptură montate la colţuri. La etaj, un mare şi elegant hol decomanda mai multe dormitoare, camere de oaspeţi, budoare, coridoare, camere de toaletă.

Pivniţa cu schelete

În ceea ce priveşte pivniţa uriaşă a castelului se presupune că ar fi fost construită pe mai multe nivele şi chiar ar avea un tunel secret, o practică prin care boierii scăpau deseori cu viaţă. Cert este că, în urma săpăturilor pentru consolidarea acesteia, potrivit monografiei comunei, în beci au fost descoperite mai multe schelete umane care aveau lanţuri la mâini şi la picioare. De aceea se spunea, în acele vremuri, că lăcaşul ar fi bântuit şi că se auzeau zgomote de lanţuri. Mulţi dintre ţăranii de atunci îşi făceau semnul crucii când treceau pe lângă castel.

Citeste mai mult:adev.ro/o3sqs6