Primărița din Izvoarele locuiește într-un dom, casa viitorului. Galerie FOTO

0

În comuna prahoveană Izvoarele, o construcție desprinsă parcă din filmele științifico-fantastice starnește admirație. Este vorba despre o casă sferică, cu multe geamuri, concepută de fiul primăriței din localitate. Proiectul unic al inginerului Alexandru Dinulescu a început să atragă și clienți. Construcția unui astfel de don geodezic nu durează mai mult de două luni, costurile sunt mici, iar gradul de siguranță al clădirii este extrem de mare.

 Alexandru Dinulescu are 37 de ani și s-a născut în comuna Izvoarele, acolo unde mama lui este primar la al treilea mandat. Nu doar mama este o figură cunoscută, ci şi sora inginerului, acriţa Maria Dinulescu.

Tanarul spune că ideea i-a venit acum ceva ani și nu s-a lăsat pană nu a demonstrat că o astfel de casă verde poate fi construită. S-a inspirat în realizarea proiectului de clădirile Aeroportului Băneasa,Circului de Stat, Romexpo, dar şi de moscheile din Istanbul. 

Iar primul dom la ridicat chiar în localitatea natală. În casa de 100 de metri pătrați locuiește chiar mama lui.

Locuința este foarte spațioasă chiar dacă pare mică. Are două dormitoare, trei băi, living, birou și bucătărie.

“Este o pasiune veche, întodeauna am fost atras de casele sferice, tocmai pentru asta am urmat Facultatea de Construcţii Civile Bucureşti. Primul Dom a fost construit în localitatea natală, Izvoarele, acum  aproape 6 ani, de atunci i-au trecut pragul sute de oameni din diverse domenii apreciindu-l şi dorindu-şi la randul lor acest tip de casă. Până în momentul acesta s-au concretizat încă zece proiecte în diferite oraşe ale ţării. În domuri putem locui pe tot parcursul anului, zi de zi, sau sunt ideal de locuit în timpul vacantelor. Mama mea locuieşte în prima casă dom construită de mine şi spune că nu ar mai locui într-o casa convenţională.  Ridicarea structurii se poate face într-o singură zi cu o echipa de 4 oameni. Finalizarea la roşu în 15 zile. Iar „la cheie” în funcţie de marime, de compartimentare şi finisaje, poate dura între 15 şi 30 de zile”, ne-a declarat Alexandru Dinulescu.

 Inginerul spune că avantajele unui astfel de dom sunt multiple.

Cel mai important însă este că au nevoie cu 40% mai puţin material de construcţie decât pentru o casă obişnuită, sunt extrem de luminoase, rezistente la cutremur și reduc costurile de încălzire cu până la 80%.

De exemplu, sistemul de intraventilaţie naturală face ca aerul să circule de la bază la vârf, pe sub întregul înveliş al domului, acest lucru eliminând căldura verii sau condensul provocat de diferenţele de temperatură interior-exterior.

Pe timp de vară este răcoroasă, nu se încinge, iar iarna este călduroasă. În timp îşi creează propriu bioclimat de temperatură aproximativ constantă, indiferent de temperatura exterioară, astfel că ambientul este unul sănătos şi aerisit.

 “Principalele avantaje a celor care locuiesc în aceste case sunt creearea unor spaţii cu deschidere mare, bine iluminată şi cu rezistenţă termică sporită. Nu în ultimul rând preţul scăzut la întreţinere. Preţul este aproximativ al unei construcţii obişnuite dar avantajele sunt date de faptul că nu eşti constrâns de nimic pentru compartimentare, astfel reducând la minim spaţiile ineficiente creeate în cazul unei alt tip de clădiri. Dacă pentru o casa obişnuită aveţi nevoie de 150mp,  într-o casa de tip DOM vor fi de ajuns 120. Gradul de izolare termică este mult peste valoarea unei case tradiţionale. Un client care face economie la bani îi va da mai târziu la curentul electric, la încălzire, la reparaţii premature. Preţul casei dom variază între 350-450 euro/mp la cheie”, a mai adăugat inginerul.

Domurile au îneput să prindă printre romani. Casele pot fi personalizate în funcţie de dorinţele clienţilor, respectând principiul de bază: construcţii cu forme sferice, care seamănă cu o minge de fotbal, în care pentagoanele şi hexagoanele din care este formată se împart în triunghiuri echilaterale.

„Între 40.000 şi 45.000 de euro pentru un dom de 100 de metri pătraţi, cam asta ar fi preţul. Cele mai multe domuri le-am construit în judeţul Iaşi şi, în general în Moldova. Este vorba despre domuri cu destinaţia de case de locuit. În schimb, în Timişoara, am realizat domuri cu destinaţii tehnice, spaţii de concerte sau magazine“, mai povesteşte Alexandru Dinulescu.

Creatorul domurilor geodezice spune că lucrează acum la un alt proiect. Este vorba tot de un dom sferic, dar care va avea și alte avantaje. Pentru că finanțarea acestor proeicte este proprie, tanarul spera ca în cațiva ani să finalizeze și noul proiect, început și el tot în comuna prahoveană Izvoarele.

Galerie FOTO Domul în care locuiește primărița din Izvoarele

 

dom5

dom3

dom1

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău