cai anemie infectioasa

Direcția Sanitar-Veterinară și de Siguranță a Alimentelor Prahova a demarat campania de identificare a cailor care au anemie infecțioasă. Timp de o lună, au fost recoltate probe de la animale și au fost depistate două cabaline cu anemie infecțioasă. Caii vor fi sacrificați în abatoare autorizate.

„Actiunile s-au desfășurat conform unui grafic stabilit de medicii veterinari si DSVSA si a constat in recoltarea de probe de sange. În urma analizelor de laborator, doi cai, din Cornu și din Bălțești, au fost depistați ca purtator al virusului anemiei infectioase. În aceste cazuri au fost demarate anchete epidemiologice și au fost stabilite planuri de măsuri pentru sacrificarea animalelor”, a declarat pentru Observatorulph.ro Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Conform planului de măsuri, se interzice scoaterea celor doi cai din gospodarie ori vinderea acestora. O comisie specială va proceda la evaluarea animalelor, proprietarii urmând să fie despagubiți conform dispozitiilor legale.

Anemia infectioasã a cabalinelor nu se transmite la om, dar poate provoca pagube importante la proprietarii de cai, dat fiind faptul cã animalele bolnave îsi pierd din capacitatea de muncã. Aceastã boalã este transmisibilã, de cele mai multe ori prin intermediul insectelor, de multe ori animalele neprezentând semne de îmbolnãvire.