sambata mortilor pomana

Piața de la Halele Centrale din Ploiești s-a transformat ieri și astăzi într-un adevărat furnicar, în ciuda vremii capricioase. Mâine, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice.

Prin urmare în zona Halelor Centrale este aglomerație. Așa va fi toată ziua, spun cei veniți la primele ore ale dimineții. Vânzătorii spun că lumea cumpără măsline, cozonaci, prăjituri, dar și carne. „Se face pomană. Împărțim mâncarea pe o farfurie, iar pe tavă așezăm și un pahar cu vin, totul alături de o lumânare”, ne-a povestit Maria Stan, care a venit astăzi de la Gura Vitioarei ca să facă cumpărături.

Cunoscută în popor ca „Moșii de Iarnă”, în Sâmbăta Morților credincioșii merg la biseerică, la Sfânta Liturghie, și asistă la slujba dedicată celor adormiți. Potrivit tradiției, în Sâmbăta Morților se împart bucate celor nevoiași, de regulă colaci, colivă, sarmale și piftie, dar și plăcinte, vin și fructe.

Tradiția spune că femeile nu trebuie să spele în această zi și nici să facă alte treburi gospodărești. Prin urmare pregătirea pentru pomenirea morților trebuie să se încheie încă de astăzi. Altfel, povestesc femeile de la țară, te paște nebunia. Tot în mediul rural, înainte de Sâmbăta Morților, treburile gospodărești trebuie încheiate. Pomii trebuie curățați, iar resturile vegetale trebuie arse. Sâmbătă, după Sfânta Liturghie, credincioșii merg în cimitire să aprindă lumânări, pentru ca sufletele adormiților să aibă lumină. La cimitir se mai duc flori, iar mormintele trebuie tămâiate.