Marți, 23 februarie, echipa Asociației Curtea Veche și Gabriela Szabo, cu sprijinul Azomureș și Apromat S.A., au oferit “Cărţile copilăriei” către elevii Școlii Gimnaziale Nucșoara De Jos, comuna Posești, judetul Prahova.       

 

În cadrul evenimentului organizat la Căminul Cultural din comuna Posești au fost prezenți, în fața a peste 300 de elevi, alături de oficialități, Gabriela Szabo, multipla campioană la atletism). 

Invitații i-au îndemnat pe copii să citească volumele primite și să participe la clubul de lectură ce va fi organizat ulterior în localitate. Actrița Smaranda Nicolau a susținut un moment de lectură interactiv, inspirat din volumul “Odiseea”, care a scos la iveală zâmbetele tuturor elevilor și bucuria de a citi de plăcere. 

Multipla campioană la atletism, Gabriela Szabo, le-a povestit ulterior celor mici cât de importantă este lectura în viața unui sportiv de performanță și cum pot crește șansele la un viitor mai bun printr-o educație completă.                                                                    

 

"Prin educaţie înţeleg în primul rând dreptul la lectură şi crearea de noi oportunităţi pentru elevii din satele românești care sunt uneori nevoiţi să abandoneze studiul din cauza situaţiei sociale. Comuna Poseşti are mai multe sate în componenţă şi este situată la marginea judeţului, în zona de deal. Aici, copiii învaţă în mai multe locuri şi învăţământul se desfăşoară cu câteva dificultăţi generate de distanţa până la şcoală. În aceste şcoli urmează cursurile primare şi copiii Asociaţiei Pro Vita condusă de părintelui Tănase din Valea Plopului. Pentru aceştia, ne propunem ca în următorii ani să alcătuim o biblioteca necesară copiilor" a spus unul dintre sponsori. 

   Evenimentul organizat în județul Prahova face parte din programul național de lectură “Cărţile copilăriei”, iniţiat de Asociația Curtea Veche și cuprinde, alături de oferirea volumelor şi înființarea de cluburi de lectură, vizite în şcoli şi centre pentru copii, întâlniri cu părinţi, profesori şi elevi şi ateliere de lectură în librării. Statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, rata abandonului școlar, scăderea dramatică a lecturii în rândul celor mici, precum și dificultăţile în înţelegerea textelor sunt doar câteva dintre aspectele pentru care acești parteneri au decis să se alăture programului național de lectură inițiat de Asociația Curtea Veche.