Polițiștii au depistat un bărbat bănuit de comiterea mai multor înșelăciuni în Câmpina și Ploiești. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

 

Polițiștii de investigații criminale au depistat un bărbat bănuit că ar fi comis două înșelăciuni în municipiul Câmpina. În urma cercetărilor, polițiștii câmpineni au descoperit faptul că acesta este bănuit și de comiterea a încă două înșelăciuni săvârșite în Ploiești.

În fapt, se pare că persoana în cauză aborda pe stradă potențiale victime, pe care, sub diferite pretexte, le convingea să îi înmâneze sume de bani cuprinse între 200 și 300 de lei, pe care ulterior nu le mai returna.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, sumele de bani fiind restituite persoanelor vătămate.

 

În cauză se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, în vederea documentării întregii activități infracționale.

Astfel, la data de 2 decembrie 2015, în timp ce se afla pe Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina, un bărbat a fost abordat de un necunoscut, care a pretins că îl cunoaște și că este fiul viceprimarului din localitatea unde ambii au domiciliul. Acesta s-a oferit să îl transporte cu autoturismul personal acasă, dar, sub pretextul că ar avea nevoie urgentă de bani pentru plata unei facturi, i-ar fi solicitat cu titlu de împrumut suma de 200 de lei, bani pe care a promis că îi va restitui la întoarcerea în localitate. Persoana vătămată a fost lăsată să aștepte lângă autoturismul despre care i s-a spus că aparține necunoscutului și cu care aveau să se deplaseze împreună. Văzând că respectivul nu s-a mai întors, acesta a reclamat fapta la poliție.

În aceleași împrejurări și folosind un pretext asemănător, la data de 15.02.2016, aceeași persoană este bănuită că ar fi comis o înșelăciune în municipiul Ploiești, prejudiciul cauzat fiind de această dată de 300 de lei.

 

Persoana mai este bănuită că, în timp ce se afla pe strada Emil Zola din Ploiești, profitând de vârsta înaintată a unui bărbat din comuna Bucov, l-ar fi înșelat pe acesta cu suma de 300 lei, sub pretextul că îi poate procura mai multe medicamente fără prescripție medicală.

Polițiștii vă atenționează asupra situațiilor în care persoane necunoscute abordează în locuri publice potențiale victime (de regulă vârstnici) şi, sub pretextul că sunt vechi cunoştinţe, le solicită sume de bani, cu titlu de împrumut, pentru rezolvarea unor probleme urgente.

Infractorii sunt, în aceste cazuri, persoane cu aspect îngrijit, cu bună capacitate de persuasiune și care, folosindu-se de aparența de om ”de treabă”, reușesc să își convingă victimele că nu există niciun risc în a-i înmâna bani. Aceștia devin cu atât mai credibili cu cu cât sumele solicitate sunt relativ mici.

 

De aceea, vă recomandăm să manifestați prudență în situația în care sunteți abordați de necunoscuți și să sesizați poliției orice aspect care vă trezește suspiciuni.

Dacă deja ați fost victimă sau martor la producerea unui asemenea eveniment, nu ezitați să anunțați poliția pe numărul pentru apeluri de urgență 112.