Situație tensionată la Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza din Câmpina din cauza unor adolescenți extrem de agresivi care terorizează atât elevii cât și profesorii care predau în această unitate de învățământ. În disperare de cauză, conducerea școlii a cerut ajutorul Primăriei, Consiliului Local, dar și Poliției și a blindat clădirea cu nu mai puțin de 32 de camere de supraveghere, inclusiv în sălile de clasă, în speranța că va putea preveni un incident mult mai grav decât cele care s-au petrecut până acum. Felicia Turosu, directorul școlii, a explicat că au fost cazuri în care un fost elev, recunoscut pentru actele sale de violență, a intrat în incinta unității de învățământ chiar înarmat cu un cuțit. Singura soluție pentru a mai potoli puțin furia acestor adolescenți agresivi – în mare parte copii instituționalizați – este angajarea unui gardian care să asigure paza în școală măcar pe timpul orelor de curs.
Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza din Câmpina are un caracter aparte, în sensul că aici învață mulți copii care provin din centrele de plasament. Sunt 60 în total, 20 de la Sf. Filofteea, 12 de la Casa speranței, 2 de la Fundația Inimă deschisă, 14 de la Centrul de Plasament Voila și 12 elevi aflați în plasament familial. Mulți dintre aceștia au grave probleme de comportament și nu s-au putut integra în colectivitate. Felicia Turosu, directorul școlii, a explicat că în incinta școlii au loc conflicte fie între copii, fie între elevi și profesori, care cu greu pot fi prevenite sau calmate, acesta fiind și motivul pentru care prezența unui gardian este absolut necesară, mai ales că în aceeași clădire funcționează și o grădiniță cu trei grupe de preșcolari.
"Au fost incidente la nivelul elevilor, între copiii instituționalizați și copiii cu familii, aceste abateri au fost sancționate de către școală, conform Regulamentului de Organizare a Unităților de Învățământ cu sancțiunile care sunt prevăzute pentru nivelul pe care noi îl avem, gimnazial. (…) din cauza incidentelor care apar între copii și chiar între părinți care au venit în școală să-și facă singuri dreptate, din cauza incidentelor provocate de copiii mai mari, foști elevi ai școlii, care provin din centrul de plasament, care au intrat în școală fără permisiune, au trecut de elvii de serivicu, care sunt și ei de vârstă mică, de la clasa a VII-a sau a VIII-a, considerăm că ar fi util să fim sprijiniți sau să găsim o soluție comună cu Primăria pentru a asigura paza pe perioada cursurilor, " a declarat Felicia Turosu.
Aceasta a precizat că astfel de incidente soldate cu amenințări au loc chiar și în proximitatea școlii sau chiar la școala nr. 3 Voila, aflată în structura Școlii Alexandru Ioan Cuza, unde un adolescent a intrat înarmat cu un cuțit în clădire.
"La începutul lunii noiembrie, un fost elev, care avea vârsta de 15 ani în clasa a IV-a și care acum învață la Liceul Mecanic 2 la A doua Șansă, a intrat în incinta școlii, căutându-și probabil foștii colegii și care a mai creat probleme (…) am înțeles că purta asupra lui un cuțit, dar directorul adjunct a anunțat Poliția de Proximitate, fără să aibă loc un incident grav," a mai spus Turosu.
Problema de la Școala Al.I. Cuza a intrat în atenția consilierilor locali care au solicitat ajutor Primăriei Câmpina în speranța că se vor putea aloca fonduri de la bugetul local pentru angajarea aunor gardieni în untiățile de învățământ din Câmpina.
Cum ți se pare subiectul?