primar starchiojd pompieri urgenta

Situată la o distanță de 21 de kilometri de prima localitate care are grup de pompieri, comuna Starchiojd și-a înființat propriul serviciu de voluntari care să intervină în caz de incendiu. Unul dintre ei este chiar primarul comunei, Ahmed Gârbea, care, prin lege, este președintele Serviciului de Voluntari de Urgență. La ultima intervenție, duminică dimineața, edilul s-a accidentat la una dintre mâini, în momentul în care a pătruns pe geam ca să salveze un localnic căruia îi ardea casa. Ce-și dorește edilul comunei? Un post de pompieri, chiar și provizoriu. Dacă s-ar întâmpla asta ar pune la bătaie un garaj pentru autospecială, dar și un apartament cu trei camere, cu bucătărie și grup sanitar, unde să se mute pompierii.

Orice s-ar putea spune despre muntenii din Starchiojd, dar nimeni nu contestă că sunt săritori și că la necaz dau cămașa de pe ei pentru binele consăteanului aflat la ananghine.

Zece dintre ei, cu rândul, fac pe voluntarii în cazul unui incendiu. În urmă cu câțiva ani, localitatea a fost dotată și cu o autospecială. Ce-i drept, mai veche de 40 de ani, dar mașina ajunge prima în cazul în care vreo casă ia foc. „Vestea se răspândește repede în caz de incendiu. Nu avem scară să intervenim la acoperiș, în cazul în care acesta arde, dar cel puțin ne luptăm ca focul să nu se extindă și la alte construcții învecinate”, spune primarul, care, special, a făcut cursuri de intruire la Bacău și la Ploiești.

Așa s-a întâmplat și duminică dimineață, când nea Gheorghe, om la 81 de ani, i-a luat foc casa de la un coș de fum. Omul s-a trezit în momentul în care flăcările îi cuprinsese deja acoperișul. Atunci a dat fuga la băiatul lui, care locuiește în aceeași curte, să ceară ajutorul. După ce și-a sculat băiatul, s-a întors în locuință ca să-și ia actele și bruma de bani economisită din pensie. Acolo l-a găsit primarul comunei Starchiojd în momentul în care a venit cu autospeciala la poartă. Ca să ajungă la bătrân, edilul a escaladat geamul și s-a rănit la o mână... „Bătrânul tremura tot. Am reușit să spargem până la urmă șifonierul unde își ținea actele și să îi salvăm documentele. Bătrânul, în vârstă de 81 de ani, a suferit răni la față și la mâini”, ne-a povestit primarul întreaga pățanie. La fața locului au ajuns echipaje de la ISU Prahova, dar dat fiind drumul, plin de serpentine, mult mai eficient ar fi dacă în localitate, spune primarul, ar funcționa un post de pompieri de sine stătător.

„Vrem post de pompieri”

De mai bine de un an, primarul din Starchiojd trimite adrese peste adrese pentru înființarea unui post de pompieri. „Am primit răspuns că ar urma să fie înființat un post de pompieri la Nucșoara, care este la 5 kilometri distanță de Starchiojd. E bine venit! Dar până atunci, măvar provizoriu, am solicitat ISU Prahova, dar și Prefecturii Prahova să fie de acord cu înființarea unui astfel de post la Starchiojd. Primăria pune la dispoziție garajul pentru autospecială, dar și un apartament cu trei camere, bucătărie și grup sanitar, pentru pompierii care ar dori să stingă incendii la Starchiojd. Singurul post de pompieri este la Vălenii de Munte, dar până ajunge la noi, drumul fiind greu accesibil, durează, iar imobilele și bunurile sunt greu de salvat”, este de părere Ahmed Gârbea, care în dorința ca localitatea pe care o conduce să aibă pompieri i-a scris chiar lui Raed Arafat.

Victima incendiului de duminică a ajuns cu arsuri de gradul I și II la Spitalul Județean Ploiești, unde a rămas internat. Bărbatul, în vârstă de 81 de ani, a rămas fără casă, flăcările mistuind acoperișul, dar și geamurile, ușile și bunurile din încăperi.

De la începutul anului, la Starchiojd au avut loc două incendii mari. La fel și anul trecut, tot în luna ianuarie, s-au produs două incendii cu pagube însemnate.