La sfârșitul anului trecut, Primăria Câmpina inaugura sediul Centrului de Informare și Promovare Turistică, o clădire mică amplasată undeva în centrul orașului. Menirea acestei noi instituții este, așa cum reiese și din denumirea ei, să ofere celor interesați informații despre posibilitățile de relaxare, distracție, cazare sau despre obiectivele turistice pe care le-ar putea vizita în Câmpina. Utilitatea Centrului de Informare Turistică a fost îndelung dezbătută atât de oficiali ai Primăriei cât și de localnici care nu găseau deloc o justificare pentru această investiție, e adevărat pe bani europeni. În fine, Centrul de Informare există, e greu de spus dacă funcționează în prezent, dar, în mod firesc, ar trebui să-și facă treaba și să promoveze orașul. E important de precizat că, la pachet cu această clădire unde vor lucra doi funcționari cu rol de ghid turistic, a venit și portalul campinaturism.ro, pe care este suficient să-l accesezi o singură dată ca să-ți dai seama că proiectul este făcut doar ca să fie bifat pe o listă.

Casa cu grifoni | Centrul Național de Informare și Promovare Turistică - Câmpina

Spitalul Voila, castelul prințului Știrbei

 

Superficial este mult spus referindu-ne strict la modalitatea în care s-au gândit autoritățile locale să promoveze din punct de vedere turistic orașul și este păcat. Ni se flutură în fața aceleași obiective turitice arhicunoscute, Castelul Iulia Hașdeu, Casa Memorială N. Grigorescu, Barajul Paltinu, Casa cu Grifoni (actualul sediul al Primăriei Câmpina), dealul Muscel, Lacul Bisericii, Biserica romano- catolică, Biserica de la Han și cam atât. Mai rău, atunci când vine vorba despre  istoricul orașului, totul se rezumă la 34 de rânduri și zece fotografii cu imagini vechi din Câmpina. Nicio referire la adevărata istorie a orașului, la poveștile sale care au făcut din această mică localitate de pe Valea Prahovei una dintre atracțiile principale ale personalităților marcante din perioada interbelică și postbelică.  

 

Puțini știu, de exemplu, că în multe dintre clădirile în care acum funcționează instituții publice sau private, au fost construite de figuri pitorești ale sfârșitului de secol XIX și este suficient să amintim aici doar două dintre acestea : Colegiul Național N. Grigorescu și Spitalul de Psihiatrie Voila. De câte resurse umane și financiare ar fi nevoie pentru a valorifica și altfel aceste două clădiri. Ce povești de roman au în spate și cât de puțin au fost ele promovate ! Câți dintre câmpineni, să nu mai vorbim de turiști, știu că actualul Spital de Psihiatrie a fost de fapt castelul familiei Știrbei.

« (...)Astfel pe platoul Voila a plantat o padure imensa cu tei care avea, la inceputul verii, o ambianta de vis. In mijlocul unui parc care cuprindea diverse soiuri de copaci, indeosebi brazi, s-a ridicat in anii 1868-1870 un castel impunator care, cu unele renovari, exista si astazi. Data constructiei Castelului este aproximativa ; a inceput, desigur, in 1868 adica dupa ce Dimitrie B. Stirbei a cumparat aceste locuri de la fratii Baicoianu. Terenurile in panta au fost plantate cu diverse soiuri de pomi, s-a organizat o ferma zootehnica, una apicola, s-a construit o caramidarie, o velnita pentru alcool etc.

            In centrul orasului Campina, printul Stirbei stapanea diverse imobile unde putea oferi oricand gazduire diverselor personalitati politice. Intreaga avere a revenit fiicei sale ( Martha n.r) casatorita cu contele de Blanc, » semnalează profesorul Alexandru  Palaghita într-o monografie dedicată Spitalului Voila.

Cine este Martha de Blanc și ce a făcut ea pentru Câmpina

 Dacă despre aventurile prințului Știrbei la Câmpina or mai fi auzit doi-trei istorici și ceva veterani ai orașului, despre această Martha de Blanc, nu se pomenește mai deloc la Câmpina. Este cea care a acceptat să doneze localității casa pentru a fi înființat aici un liceu cu condiția ca acesta să poarte numele  Liceul Dimitrie  Barbu Stirbei. Că a făcut un act de filantropie sau că a făcut acest gest forțată de regimul politic al acelor vremuri, asta doar istoricii ar trebui să stabilească, dar actualul Colegiu Național N. Grigorescu a luat ființă datorită acestei doamne, iar numele ei ar trebui menționat la loc de cinste pe site-ul destinat promovării orașului Câmpina.

Actul de donație îl puteți găsi aici http://istorialiceuluigrigorescu.blogspot.ro/

 Actul de donaţie 14 Mai 1923.// Văzut de Ministerul de Finanţe.

Subsemnata, Martha de Blome, născută Ştirbei, cu autorizaţia soţului meu, Hans de Blome, ambii domiciliaţi în Castelul Voila din Câmpina, declar că dăruiesc Ministerului Instrucţiunii Publice, imobilul situat în Oraşul Câmpina, strada Ştirbei Vodă Nr. 11, colţ cu str. I. C. Brătianu, imobil compus din tot terenul în suprafaţă de circa 11.000 m.p., alcătuit din locul numit curtea veche princiară şi din locul cumpărat de la Popa Tănase, adică întreg imobilul aşa cum este închiriat Comitetului şcolar pentru liceul din Câmpina, împreună şi cu o parte din imobil închiriată D-lui Grigore Albu, sau tot imobilul în toată întinderea lui, având ca vecinătăţi: la faţă, la răsărit Str. Ştirbei Vodă; în fund spre apus, imobilul proprietatea Comunei, în care es[t]e instalată Judecătoria Ocolului Câmpina; în dreapta spre nord Str. I. C. Brătianu – fostă Calea Telegii, şi în stânga spre sud proprietatea Comunei, în care se află instalată Şcoala Primară de băieţi Nr. 2 din Câmpina. Acest imobil îl dăruiesc în scopul şi cu intenţiunea ca el să servească pentru

Liceul „Dimitrie Barbu Ştirbei".

Această donaţie o fac sub condiţiunea ca Statul, prin organele respective, să recunoască aşa cum este de fapt şi cum rezultă din toate actele şi cum s-a constatat şi s-a hotărât de Comisiunea de Ocol din Câmpina, prin hotărârea Nr. 7, din 27 Iulie 1922, că moşia mea Câmpina – VOILA – aparţine teritoriului Comunei Urbane Câmpina şi că este teritoriu urban; urmând astfel să se aplice şi să se execute în expropriere hotărârea cu Nr. 7 din 27 Iulie 1922 a comisiunii de Ocol Câmpina.

Cine a donat orașului Casa cu Grifoni

 La fel de superficial, pe același portal care ar trebui să atragă turiști la Câmpina este descrisă în 8 rânduri și trei fotografii Casa cu Grifoni, construcție emblematică a localității și nu pentru că aici funcționează Primăria Câmpina. Această clădire, cu o arhitectură aparte, a fost donată și ea localității de unul dintre magnații vremii,  Gheorghe Ştefănescu, un atreprenor îmbogățit în urma afacerilor cu petrol. Era o perioadă când la Câmpina, afaceriștii din perioada interbelică făceau donații consistente, ca un semn al prosperității. Cei interesați să afle mai multe despre Casa cu Grifoni pot accesa https://casedeepoca.wordpress.com/2010/12/09/casa-cu-grifoni-avere-din-petrol-si-arhitectura-beaux-arts-in-romania/, nu portalul care promovează orașul Câmpina pe bani europeni, pentru că nu veți afla mare lucru.

 S-a tot spus că municipiul Câmpina nu are cum să fie o atracție turistică și cu toții am acceptat acest lucru luând în derâdere inițiativa construirii acestui Centru de Infromare Turistică, ignorând istoria tumultuoasă a orașului, poveștile și scandalurile politice care s-au petrecut pe aceste meleaguri, clădirile vechi care au rezistat războaielor și cutremurului din 77 și care ar putea fi valorificate în beneficiul tuturor cu o singură condiție, actuala administrație publică să fie cu adevărat interesată de acest aspect, nu doar să se prefacă pentru a mai bifa la condică o nouă investiție.