Ion Panțuru, cîștigătorul singurei medalii obținute de România la Jocurile Olimpice de iarnă, a murit astăzi la 81 de ani.

 

Născut la 11 septembrie 1934, la Comarnic, judeţul Prahova, Panțuru a obţinut la Grenoble 1968 prima și singura medalie pentru România la Jocurile Olimpice de iarnă. Alături de Nicolae Neagoe, acesta a cucerit bronzul în Franța la proba de bob două persoane.

Panţuru are în palmares, tot la bob două persoane, şi o medalie de argint la Campionatele Mondiale din 1969 şi una de bronz la ediţia mondialelor din 1973, ambele alături de Dumitru Focşeneanu. La acestea se adaugă și două medalii de aur la Campionatele Europene la bob patru persoane (1967 şi 1971), două de argint la bob două persoane (1969) şi bob patru persoane (1969), dar şi un bronz în 1970 la bob patru persoane.

Ion Panţuru a practicat în copilărie fotbalul şi schiul, iar mai apoi bobul, disciplină în care a realizat cel mai bun rezultat din istoria sporturilor de iarnă din țara noastră. Înainte să devină un mare campion la bob, Panţuru a fost portar la Carpaţi Sinaia, în Liga B.
sursa: gsp.rop