fulga comuna prahova

Fulga este o comună cu oameni liniștiți, la nici 45 de kilometri de Ploiești și la o distanță aproape egală de Buzău. Localitatea ar fi putut să devină mult mai celebră nu doar pentru bălțile cu peștele gustos, ci și pentru apa termală care izvorăște din subteran, dar căruia nimeni nu i-a găsit încă o întrebuințare. Iarna, când ninge abundent, pe ulițele comunei, nu vezi țipenie de om. Comuna rămâne izolată, de troiene înalte de peste de doi - trei metri.

 

Numeroasele movile din preajma comunei sunt, potrivit unora, ,,mormintele strămoșilor traco – geti, iar originea satului de azi se pierde in negura vremii”. Indiferent de vechime, satul este atestat in documente pentru prima oara, abia la 1 iunie 1526. Pe vremuri comuna se numea Smârc, de la locul mocirlos, întreaga așezare fiind un teren mlăștinos.

Localnicii povestesc că moșia Cantacuzino de la Fulga a devenit cunoscută printr-o tragedie. Prin 1887, aici, o tânără fată, de numai 18 ani, ar fi murit după ce ar fi fugit, rănită fiind în dragoste, spre zona mlăștinoasă de la marginea așezării și nimeni nu a mai văzut-o. Și cum pe fată o chema Fulga, locul primejdios, despre se spune că ar fi fost blestemat, i s-a dat această denumire. Mai mult, oamenii spun că lumea de aici ar fi ferită de orice rele pentru că deja a dat tribut o tânără fecioară.

Alții spun că viața fiecărui om este după cum și-o face. Nu de alta, dar în 1970 comuna a fost inundată. A plouat mult, zile la rând iar râul și-a ieșit din matcă și a luat cu el animale, oameni, ba chiar și case. A fost prăpăd mare... „A fost singura dată când localitatea s-a confruntat cu o calamitate. Însă de atunci, după ce au fost refăcute digurile, nu am mai avut probleme”, ne-a declarat primarul comunei.

 

Stațiunea care nu s-a făcut niciodată

Localitatea se poate lăuda nu doar cu terenuri agricole, cu peștele din balți, ci și cu izvoare de apă termală. Mulți chiar și-au dorit ca aici să se realizeze o stațiune balneo-climaterică, mulți susținând că există beneficii pentru sănătate de pe urma acestor ape.

Din păcate, planul frumos de pe hârtie nu a putut să fie pus în practică. În urma analizelor de laborator s-a constatat că apele termane au o concentrație mai mare de nitriți și nitrați. Prin urmare, o investiție la Fulga în acest domeniu ar fi fost mult prea mare și nimeni nu s-a aventurat la așa ceva.