30 de ani de la tragedia de pe Ilie Oană, la Cenaclu Flacăra. Mărturia şefului Judiciarului Miliţiei Ploieşti

0

Au trecut 30 de ani de la tragedia petrecută pe 15 iunie 1985, pe vechiul stadion Ilie Oană din Ploiești, în timpul unui spectacol al Cenaclului Flacăra al poetului Adrian Păunescu, care avea să fie și ultimul. Colonelul în rezervă Andrei Banu, șeful Judiciarului Miliției din Ploiești, a mărturisit în emisiunea Dezbaterile Wyl TV că oamenii s-au călcat în picioare încercând să părăsească stadionul, de frica unei furtuni iscate din senin, pe două porți insuficient deschise. 

În acea zi, tribunele stadionului Petrolul erau pline de oameni care aşteptau să înceapă "woodstock-ul românesc". Spectacolul a debutat la ora 18:00 şi a continuat până noaptea, când a izbucnit o furtună. Versiunile sunt multe. Unii spun că Păunescu a cerut mulţimii să rămână în tribune, alţii spun că le-a cerut să plece şi oamenii au refuzat, dar nu s-a stabilit exact. Ce se ştie sigur însă este că furtuna a fost din ce în ce mai puternică, curentul electric a cedat, iar stadionul a rămas în beznă. Oamenii au intrat în panică şi s-a iscat o busculadă din care au rezultat 6 morţi şi mai multi răniţi. La acel moment, incidentul a fost trecut sub tăcere de către autorităţile comuniste. Cenaclul a fost interzis, Păunescu la fel, iar folk-ul ostracizat. 
Subiectul a fost tratat și emisiunea Dezbaterile Wyl TV (a cărei înregistrare o puteți urmări AICI), realizată de Claudius Dociu, luni seara, în timpul căreia a intervenit telefonic colonelul în rezervă Andrei Banu, șeful Judiciarului Miliției din Ploiești din acea perioadă. Acesta a declarat că bilanțul oficial al tragediei a fost de șase morți și zeci de răniți. "A doua zi am participat la identificarea cadavrelor și am să stabilim cauza morții: asfixie mecanică prin comprimări toraco-abdominale și leziuni ale organelor interne din cauza busculadei create pe stadion. S-a ajuns aici pentru că, de frica furtunii, oamenii s-au înghesuit să iasă pe cele două porți, insuficient deschise. Practic, oamenii au fost striviți de grilaje și chiar călcați în picioare. Au fost mai multe cauze care au dus la producerea tragediei: accesul, respectiv ieșirea din stadion, care au fost insuficiente, furtuna imprevizibilă, întreruperea curentului electric, care a creat panică. A fost dificil până și pentru noi, judiciariștii, să asistăm la autopsia celor șase victime, care astăzi ar fi avut poate 45-50 de ani. Responsabilitatea anchetei a fost a procuraturii, cum era atunci, parchetul din zilele noastre, însă soluțiile date în acel dosar penal au fost discrete. Impactul fiind deosebit și nouă ni s-a cerut discreție și să încercăm să fim alături de familiile îndoliate". Prezent în studioul Wyl TV, jurnalistul Laurențiu Solomon și-a amintit că, înainte de spectacol, se crease o adevărată isterie publică: "Biletele costau 25 de lei și erau distribuite prin UTC. Trebuia să ai pile și să faci trafic de influență cum s-ar spune în vremurile actuale ca să intri în posesia unui bilet la Cenaclul Flacăra. Atunci, spectacolele susținute de Păunescu creau o isterie în masă".
Dacă aţi fost martorul acelor incidente vă rugăm să ne scrieţi pe adresa redactie@observatorulph.ro.
VIDEO Adrian Păunescu la Cencaclul Flacăra: Rugă pentru părinți

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău