Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

manastirea-zamfira-lipanesti.jpg

Contractul de finanțare a fost semnat și urmează ca Mănăstirea Zamfira din Lipănești să fie restaurată. Lucrările vizează consolidarea și conservarea construcției, inclusiv a picturii.

Suma totală alocată de de 16.2 milioane de lei, din care 2% reprezintă contribuția Consiliului Județean Prahova. Picturile din interiorul mănăstirii sunt degradate din cauza infiltrațiilor. 

Picturile au o însemnătate deosebită, purtând semnătura lui Nicolae Grigorescu, întreaga mănăstire figurând pe lista monumentelor istorice. 

Așezământul monahal Zamfira este situat în lunca din stânga râului Teleajen, pe șoseaua paralelă cu Drumul Național 1A, la aproximativ 15 km de Ploiești și a fost ctitorit de arhimandritul Eftimie, stareț al Mănăstirii Ghighiu, la jumătatea secolului al XIX-lea. Acest complex monahal cuprinde două biserici: biserica veche, numită și "biserica mică", situată în cimitir și "biserica mare", situată chiar în incintă. Mănăstirea Zamfira are două hramuri: Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Nifon.

sursa foto: cetatidintrecut.blogspot.ro


Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești