Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a efectuat cercetări arheologice preventive la Conacul Brâncoveanu și la Ansamblul Mănăstirii Crasna.
Câmpia din apropierea Ploieștiului, spun arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, este una bogată în descoperiri arheologice, fiind recuperat un bogat inventar arheologic.
Citește și: Descoperiri funerare preistorice la Păulești și la Ariceștii Rahtivani – VIDEO
Un interes major în efectuarea de cercetări arheologice preventive a fost direcționat în acest an, însă, și către mai multe monumente de patrimoniu ale județului.
În partea de nord a județului, potrivit Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, au fost efectuate cercetări arheologice preventive la Conacul Brâncoveanu din orașul Breaza, dar și la Ansamblul Mănăstirii Crasna.
Citește și: Conacul Brâncoveanu-Bibescu, din Breaza, a fost cumpărat de Primărie. Clădirea de patrimoniu e, azi, o ruină
Conacul Brâncoveanu, construit în centrul orașului Breaza, datează din secolul XIX-lea. După primul Răboi Mondial, proprietar a devenit Constantin Brâncoveanu, însă proprietatea a fost naționalizată și de abia după 1989 a fost retrocedată proprietarilor de drept.
„Cercetările arheologice preventive desfășurate la Conacul Brâncoveanu din orașul Breaza au adus o serie de lămuriri cu privire la evoluția și faele constructive ale acestui monument construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Din colectivul de cercetare au făcut parte Bogdan Ciupercă (responsabil științific) și Alin Anton”, a preciat muzeograf Mihai Dumitrescu, manager interimar al Mueului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Frumoasa Mănăstire Crasna, o adevărată bijuterie arhitectonică
Mănăstirea Crasna repreintă o altă bijuterie arhitectonică. Lăcaşul de cult, atestat în secolul al XVIII-lea (1745), se află la 50 de Kilometri de Ploieşti, pe raza comunei Izvoarele, în pădure, lângă pârâul Crasna, la poalele munţilor Ursoaia.
Primele documente arată faptul că aici era un schit de călugări, având o biserică de lemn cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
Citește și: Istoria Mănăstirii Crasna, locul unde te poți caza chiar și dacă aduci numai o pâine călugărilor – FOTO
„În urma cercetărilor arheologice preventive întreprinse la „Ansamblul Mănăstirii Crasna” au fost obținute date suplimentare referitoare la evoluția și faele constructive ale turnului clopotniță și bisericii, aceasta din urmă fiind atestată încă din secolul al XVIII-lea. Din colectivul de cercetare au făcut parte Bogdan Ciupercă (responsabil științific) și Alin Anton” a precizat managerul interimar al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.