Vremea se încălzește, în weekend, la munte. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că, în Bucegi, la peste 1800 m, este risc însemnat de avalanșe.
În ultimele 24 de ore, potrivit ANM, la munte temperaturile au înregistrat o creștere ușoară. Meteorologii au anunțat că trecător a nins slab, mai ales în masivele estice.
Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări temporare de 50-70 km/h în zonele înalte din Carpații Meridionali și Orientali, izolat spulberând zăpada.
În Munții Bucegi, la peste 1800 m, în partea superioară a zăpezii se întâlnesc câțiva centimetri de zăpadă proaspătă, depuși peste stratul mai consistent de zăpadă.
Citește și: Imagini spectaculoase cu pârtiile din Sinaia – GALERIE FOTO
„Pe unele văi și pante umbrite și adăpostite zăpada este acumulată în troiene mari, de 2-3 metri, iar în zona crestelor sunt cornișe și plăci mai vechi de vânt, acoperite cu câțiva centimetri de zăpadă proaspătă.
În aceste condiții, straturile mai instabile de zăpadă din partea superioară pot aluneca peste straturile mai vechi și mai stabile, atât spontan, sub influența insolației și a temperaturilor în creștere, pe pantele mai înclinate, dar mai ales la supraîncărcări, riscul de declanșare al unor avalanșe medii și izolat mari fiind însemnat(3)”, a anunțat ANM.
În anumite cazuri izolate, potrivit ANM, unele avalanșe pornite de la altitudini mai mari de 1800 m pot coborî sub această altitudine.
Risc moderat de avalanșe sub 1800 m
„În partea a doua a zilei de duminică va ninge, iar stratul va înregistra creșteri, mai accentuate în cursul serii.
Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni mai mari pe versanții nordici, unde întâlnim pe alocuri peste 25-35 cm la altitudini de peste 1600 m.
Se mențin condițiile pentru declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe. Riscul va fi moderat(2), amplificat la peste 1600 m în zonele cu strat de zăpadă mai consistent”, a precizat ANM.