Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că, luni, până la ora 20.00, în Munții Bucegi, la altitudini de peste 1800 de metri, există risc moderat de avalanșe. La munte sunt așteptate ninsori slabe, iar vântul va sufla cu 40 – 50 km/h.
La peste 1800 m, potrivit ANM, pe versanții nordici se întâlnesc anumite văi și pante unde pe alocuri stratul depus în ultima săptămână depășește 15-20 cm, dar în ansamblu zăpada este stabilizată.
„La altitudini de 1800-2200 m, zăpada recentă este depusă pe multe pante, în special de pe expozițiile nordice, peste cruste de gheață. În zonele adăpostite se întâlnesc unele depozite mai consistente. În profunzime, stratul mai vechi este în general înghețat şi compact.
În aceste condiții, stratul de zăpadă cu rezistență mai redusă, poate fi dislocat în avalanșe medii doar pe anumiți versanți nordici, la supraîncărcări mari, în rest probabilitatea declanșării fiind redusă la avalanșe de dimensiuni mici, pe anumite pante cu depozite. Riscul este moderat (2)”, a precizat ANM.
Sub 1800 m, potrivit ANM, stratul are dimensiuni reduse și prezintă cruste de îngheț la suprafață pe fondul răcirii vremii.
„La altitudini de 1600-1800 m se mai pot întâlni unele depozite pe versanții nordici din care, la supraîncărcări mari, să se genereze în condiții de supraîncărcări mari unele avalanșe de mici dimensiuni pe pantele mai înclinate de la altitudini apropiate de 1800 m. Riscul este redus (1)”, a precizat ANM.
Ninsori slabe și vânt moderat, la munte
La munte, stratul de zăpadă era, duminică, la ora 14.00, de 163 cm la Bâlea Lac, 115 cm la Vf. Țarcu, 79 cm la Păltiniș, 70 cm la Vf. Omu, 54 cm la Parâng, 59 cm la Cuntu, 9 cm la Predeal, petice la Sinaia și Fundata.
La munte, spun meteorologii, regimul termic se va situa ușor peste cel normal al acestei perioade.
„Cerul va prezenta unele înnorări temporare și pe arii restrânse în Carpații Meridionali și Orientali se vor semnala precipitații slabe, mai ales sub formă de ninsoare, trecător însă și de lapoviță la altitudini joase.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare pe creste din sector predominant nord-vestic, ce pot atinge 40-50 km/h. Stratul de zăpadă nu va suferi modificări importante în zonele înalte și se va mai tasa la altitudini joase”, a precizat ANM.
Citește și: Un salvamontist a murit, după ce a fost surprins de o avalanşă în zona Bâlea Lac
Reamintim faptul că, vineri, un salvamontist, aflat în timpul liber, a murit după ce a fost surprins de o avalanșă în zona Bâlea Lac.
Meteorologii au precizat că, până luni, la ora 20.00, în Munții Parâng – Șureanu, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, prin alunecarea zăpezii instabile și cu rezistență scăzută, inclusiv prin ruperea plăcilor de vânt din zona crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. Riscul declanșării avalanșelor va fi mare(4).