La doi pași de Hotelul Prahova din Ploiești, Biserica Maica Precistă este de o frumusețe rară. Recent reabilitat, lăcașul de cult este construit pe amplasamentul unei vechi biserici din zid, care avea turle din lemn. Monument religios, istoric și arhitectonic, Biserica Maica Precista deține icoana despre care credincioșii spun că este făcătoare de minuni. Icoana Maica Domnului cu Pruncu a fost donată de ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei.
Mahalaua Maica Precista este menționată, potrivit scriitorului Ioan Groșescu, în Catagrafia mitropolitului Ignatie (1810), sub numele de Mahalaua lui Tudorică, „biserică cu zid”, dar cu turlele din lemn.
Mahalaua, potrivit lui Ioan Groșescu, a devenit celebră nu grație principesei Elena Moruzi, văduva banului Ianache Moruzi, care a anunțat, în incinta lăcașului de cult, că renunță la moșia Ploieștilor. Cel care ar fi făcut celebră mahalaua ridicată în jurul Bisericii Maica Precistă a fost chiar Ion Luca Caragiale, prin scrierile sale.
Biserica Maica Precistă, monument religios, istoric și arhitectonic
Lăcașul de cult, construit în perioada domniei lui Ioan Alexandru Șuțu, în 1820, conform pisaniei, este cunoscut sub numele și de Biserica Maica Domnului, Biserica Adormirea Precistei sau Biserica Sfânta Născătoare, denumiri care au legătură cu hramul Adormirii Maicii Domnului.
Biserica datează de peste 200 de ani, iar de-a lungul timpului a fost loc de închinăciune pentru multe personalități cum ar fi Mihai Eminescu, Ioan Slavici, dar și Ion Luca Caragiale, Toma Caragiu și Nichita Stănescu.
În 1934, a fost adăugat pridvorul în stil brâncovenesc. Catapeteasma, executată în 1941, este, de asemenea, una dintre cele mai frumoase din Ploiești. Aceasta a fost executată de o echipă de sculptori dintr-un atelier vienez.
Lăcașul de cult a avut parte, de-a lungul vremii, de numeroase lucrări de reparații, ca urmare a cutremurelor, dar și a bombardamentelor din 1944. Din fericire, în timpul bombardamentelor, biserica nu a fost doborâtă la pământ. Nu același lucru s-a întâmplat cu alte trei lăcașuri de cult din Ploiești.
Citește și: Istoria Bisericii Sf. Împărați din Ploiești, construită după planurile arhitectului Toma N. Socolescu
Revenind la frumoasa biserică Maica Precistă, trebuie menționat faptul că pictura interioară a durat șase ani și a fost executată de Iosif Keber, pictor specializat în pictură bisericească.
În 2012, biserica a avut nevoie de reparații capitale. Lăcașul de cult a fost retencuit. Acoperișul a fost înlocuit complet cu tablă din cupru. La baza celor trei turle ale bisericii sunt 60 de firide, repictate și placate cu sticlă.
Ultima restaurare a fost una completă și a inclus și lucrări de consolidare. Lucrările au fost ample și au necesitat sume mari de bani. Au fost amplasate grinzi din beton.
Trebuie menționat că întregul mobilier a fost executat în Moldova de un vestit meșter, Gheorghe Ursu, care a confecționat cele două baldachine și mobilierul din Sfântul Altar.
Lucrările capitale au inclus și restaurarea picturii, dar și a catapeteasmei. Capitelurile au fost placate cu o foiță de schlagmetal, care imită aurul. Soclul din rocă al bisericii a fost restaurat, iar în jurul lăcașului de cult a fost montat granit.
Icoana făcătoare de minuni, donată de țarul Alexandru al II-lea al Rusiei
Pe lista de „comori” ale bisericii figurează icoana Maicii Domnului cu Pruncu, despre care credincioșii spun că este făcătoare de minuni. Este o icoană în care Maica Domnului este reprezentată cu trei mâini.
Icoana a fost donată de țarul Alexandru al II-lea al Rusiei, în timpul războiului ruso-româno-turc. Tot de la țar, biserica mai deține o donație deosebită ca valoare. Este vorba despre un set de sfinte vase, pentru săvârșirea liturghiei.
Zestrea duhovnicească include și racla cu sfintele moaște ale Sfintei Mucenice Ecaterina.
Biserica mai deține două candelabre din bronz, aurit cu aur de 24 de karate, piese extrem de rare, care au fost donate de trei familii.
Cei care merg la Biserica Maica Precistă spun că inclusiv curtea lăcașului de cult este loc de liniște sufletească.