Locatarii de la bloc riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă programul de liniște. Muzica dată prea tare, scandalurile, dar și folosirea mașinei de spălat și a aspiratorului în timpul programului de liniște sunt doar câteva motive pentru care sunt prevăzute sancțiuni
Legea 61/1991, republicată și actualizată, prevede, la art. 25, că se sancționează „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma”.
Actul normativ prevede, la art. 26, că se interzice „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00 – 08.00 si 13.00 – 14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau in sediile persoanelor juridice, în locuintele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat în imediata vecinatate a acestora”.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești: „Vecinul meu este campion la dat găuri în pereți”. Ce amendă riști dacă utilizezi bormașina în orele de liniște
Persoanele care produc zgomote puternice în apartament sau chiar la casă riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei, însă amenzile pot fi și mai mari în cazul în care nu sunt respectate orele de liniște.
În acest caz poate fi vorba inclusiv de mașina de spălat și de aspirator, dacă zgomotele produse de acestea îi deranjează pe vecini.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Lista contravenților și amenzilor de la bloc
Pentru „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00 – 08.00 și 13.00 – 14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare (…)” sancțiunea poate ajunge între 500 lei și 1500 de lei.
Conform Legii 61/1991, republicată și actualizată, sunt prevăzute sancțiuni și pentru „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”.
Tu ce problemă ai la bloc? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp.
Actul normativ se aplica 24 de ore din 24 daca citesti toate alineatele, DOAR CA amenda este mai MARE in intervalele mentionate. Nu inseamna ca la 14:01 poti sa dai din nou muzica la maxim, ci ca vei primi amenda mai mica decat la 13:59.
in afara orelor de liniște nu sunt sancționate activitățile casnice adică datul cu aspiratorul , utilizarea mașinii de spălat etc.Nu văd cum de crezi a fi normal să faci zgomot de orice natură după ora 22.Apropo doamna ziarist constat că citești tendențios legea ,vezi și ultimile decizii CCR pe care uni dintre colegi bumitale cu mentalitate primitivă le încalcă.Ce corect ar fi să depuneți și voi ziariștii declarație de avere.