Viața la bloc este complexă, iar de asta s-au convins mulți dintre ploieștenii care au de-a face cu vecini gălăgioși sau lipsiți de bun simț. Un ploieștean este exasperat că vecina sa scutură tot timpul covoarele, iar balconul său se umple de praf și păr.
Când locuiești la bloc pare groaznic să ai vecini care să nu respecte orele de liniște, curățenia pe scara blocului sau care nu-și plătesc întreținerea cu lunile.
Ce faci însă dacă ai vecine care scutură tot timpul covoarele pe balcon? Cum abordezi o astfel de situație?
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cei care locuiesc la parterul sau la etajul unu al unui bloc plătesc sau nu pentru lift?
Cu acest lucru se confruntă un ploieștean care locuiește în zona Malu Roșu din Ploiești.
Viața la bloc în Ploiești. Vecina scutură covoarele pline de praf și fire de păr pe balcon
„De aproape un an am vecini noi în bloc. S-au mutat chiar în apartamentul de deasupra apartamentului meu. La început, vecinii au fost amabili și drăguți. Salutau pe toată lumea și nu au făcut scandal.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce poți face dacă vecinul nu-ți permite accesul în uscătorie
La câteva luni și-au luat un câine de talie mare. Nu asta ar fi problema, dar în fiecare weekend, indiferent că este sărbătoare sau nu, vecina scutură covoarele pline de praf și fire de păr de câine, iar toată mizeria ajunge la mine pe balcon.
Am încercat să vorbesc că nu este corect față de mine să stau să adun tot timpul praful. Din păcate, după ce i-am transmis vecinei că mă deranjează că scutură covoarele pe balcon, nu mai mă salută. S-a supărat tot ea.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cu rufele întinse în grădina de la bloc ce facem?
Dacă încerc să îi mai spun îmi întoarce spatele, nici nu mai stă să mă asculte. Ce aș putea face?
Pe vecina care scutură covoarele pline de praf și fire de păr de câine pe balcon nu o poate sancționa nimeni?
Vecinilor le place curățenia în casa lor, dar tot praful și firele de păr le suport eu. Vă rog mult, nu-mi dați sfatul doar să închid geamurile. Mă simt ca un prizonier în propria casă”, ne-a scris un ploieștean.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cei care locuiesc la parterul sau la etajul unu al unui bloc plătesc sau nu pentru lift?
Viața la bloc în Ploiești. Vecina scutură covoarele pline de praf și fire de păr pe balcon
Pe vremuri, la mai toate blocurile din Ploiești erau amplasate bătătoare pentru covoare. În preajma sărbătorilor se făcea chiar rând la bătător.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. „Expoziție” de mobilă veche și găleți la un bloc de garsoniere – FOTO
În timp însă, bătătoarele de covoare au dispărut de la blocuri, mai ales după ce, în 2006, conform unui regulament de gospodărire a orașului a fost introdusă obligativitatea ca acestea să fie amplasate la mai mult de 10 metri de ferestrele imobilor.
Viața la bloc în Ploiești. Vecina scutură covoarele pline de praf și fire de păr pe balcon
În caz contrar, „amplasarea bãtãtoarelor de covoare si a pubelelor pentru colectarea deseurilor menajere la mai putin de 10 m. de ferestrele imobilelor si fãrã a respecta normele igienico-sanitare în vigoare”, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 250 – 700 de lei pentru persoanele fizice și 800 – 1500 pentru persoanele juridice.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Gest de omenie între vecini pentru o femeie imobilizată la pat
Din păcate, pentru scuturatul covoarelor pe balcon nu sunt prevăzute sancțiuni în regulamentul de gospodărire a municipiului.
Nici Legea 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, nu prevede sancțiuni pentru scuturarea covoarelor pe balcon.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cât este amenda dacă faci grătar în fața blocului
În cazul în care de vorbă bună vecina nu renunță la scuturarea covoarelor, mai există posibilitatea ca, în cadrul asociației de proprietari să se aprobe, conform Legii 196/2018, un regulament prin care inclusiv astfel de fapte să fie interzise.
Nu se pot da sancțiuni de către asociația de proprietari, dar în cazul unei reclamații la Poliția Locală se poate vorbi de nerespectarea regulamentului aprobat.
Sfatul meu… părăsiți orașul!!! Voi și localitățile limitrofe meritați să vă trăiți viața!!! Orașul nu mai oferă nimic din ce i-a atras pe oameni acum 50 de ani.
Si noi la Paltinis pe Crisan suferim de acelasi ,,bun simt” al vecinului de deasupra…in plus mai avem parte si de alergatul caineluiprin casa si atunci cand il lasa singur este extrem de deranjant pentru ca latra cateva ore continuu! Cumparati-va aparat de indepartat cainii agresivi si activati-l in socuri scurte la intervale regulate…poate asa se potoleste cainele….indivizii ii puteti potoli doar prin amenzi repetate date de politia locala. Succes