Viața la bloc nu este chiar atât de simplă precum pare. Pe lângă costurile care apar pentru plata întreținerii, un ploieștean susține că nu are parte de liniște din cauza câinilor deținuți de vecini.
A fi proprietar într-un bloc nu îți garantează „libertatea” de a face ce vrei tu, fără să respecți niște reguli de bun simț. Cel puțin așa prevede Ordinul 1058/2019, care include și un set de „norme și bună vecinătate dintre proprietari”.
Drepturile proprietarilor din condominiu, potrivit actului normativ, „nu pot fi lezate de nicio acțiune sau inacțiune a celorlalți proprietari din condominiu, de chiriași, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu”.
Viața la bloc. Un ploieștean reclamă câinii vecinilor
„Ne-am mutat de puțin timp într-un bloc cu patru etaje în zona de Nord a Ploieștiului.
Nu am crezut că viața la bloc se va transforma într-un coșmar. Precizez că am un copil de un an și jumătate, iar în bloc nu se respectă nici măcar o jumătate de oră de liniște.
La etajul I, vecina are un câine care latră aproape toată ziua. La etajul doi este un alt vecin care bate tot timpul în țeavă când aude câinele cum latră, iar la etajul 3 este un alt câine, de talie mare, care latră mai tot timpul.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce poți face dacă vecinul nu-ți permite accesul în uscătorie
Nu vreau să se înțeleagă greșit. Iubesc câinii, dar consider că aceștia nu trebuie lăsați în casă singuri.
Câinii vecinilor sunt și agresivi. Un vecin chiar a fost mușcat în urmă cu mai mulți ani, iar la intrarea pe scara blocului este tot timpul lac de la urină.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cei care locuiesc la parterul sau la etajul unu al unui bloc plătesc sau nu pentru lift?
După ce le-am spus vecinilor că situația nu mai poate continua la nesfârșit, că am copil mic care se trezește plângând când latră câinii, nici la bună ziua nu-mi mai răspund. La ședința de bloc nu am rezolvat nimic, pentru că și administratorul de bloc, care locuiește la scara vecină, are câine”, ne-a povestit un ploieștean.
Tulburarea liniștii de la bloc este contravenție
Legislația în domeniu este clară. „Este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu între orele 22.00-08.00, 13.00-14.00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată, precum și în intervalul stabilit în cadrul asociației de proprietari, de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare”, se precizează în Ordinul 1058/2019.
Articolul prevăzut nu face însă nicio referire la câinii care latră de dimineață până seară. Există însă o reglementare pentru astfel de situații.
Citește și: Viața la bloc. Focar de infecție, mobilă veche pe hol și invazie de gândaci într-un imobil din Ploiești – FOTO
Cei care dețin animale de companie, potrivit regulamentului care vizează „norme și bună vecinătate dintre proprietari”, „au obligația să respecte prevederile legale pentru deținerea acestora, precum și obligația de a nu tulbura liniștea locatarilor, de a menține curățenia pe spațiile comune, precum și de a lua toate măsurile necesare pentru a nu aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari”.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. În ce condiții poți înstrăina apartamentul
În regulamentul prevăzut de actul normativ nu sunt stabilite sau aplicate sancțiuni de către organele asociației de proprietari.
Cei care se confruntă cu astfel de probleme pot semnala aceste aspecte la poliție, dacă de vorbă bună proprietarii nu înțeleg că unii oameni, oricât de iubitori de animale ar fi, nu pot suporta la nesfârșit, lătratul câinilor de dimineața până seara, dar nici mizeria lăsată pe scara blocului.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce faci dacă te-ai săturat că vecinii dau muzica la maximum
La Timișoara există un precedent. Un regulament local stipula faptul că proprietarii de apartamente pot crește câini cu acordul vecinilor.
Un nou regulament propus a venit la scurt timp după ce Curtea de Apel Timiș a considerat că hotărârea Consiliului Local este întemeiată. Numai că, la scurt timp, după pronunțare, a Consiliul Local a propus un nou regulament cu privire la câini.
„Deţinătorii de animale de companie au obligaţia de a respecta normele sanitar-veterinare, de igienă şi curăţenie, de siguranţă şi linişte publică şi de a lua toate măsurile posibile şi legale în vederea respectării orelor de linişte, a siguranţei publice, şi pentru a înlătura orice disconfort ce poate fi adus vecinilor”, se arată în regulamentul propus de Consiliul Local din Timișoara, care însă a eliminat prevederea prin care se solicita acordul vecinilor pentru creșterea animalelor în apartament.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce faci dacă nimeni nu vrea să fie președintele asociației de proprietari?
Tu ce problemă ai la bloc? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp.
Nu ati remarcat lucrurile astea inainte de a va muta in acel bloc? Copilul dvs mic nu plange uneori noaptea ? Sunteti siguri ca, la randul dvs, nu veti avea candva propriul Caine la bloc?
Elena……..Nu ai ce sa remarci . Peste tot presupușii iubitori de animale , transforma locuințele pentru oameni, în adăposturi de câini de te juri că ești la stana de oi păzită de 10 câini care latră aiurea de parcă ar vedea lupul la fiecare 2 minute. Dacă ai câine sa ți latre doar ție la ureche nu vecinilor. Ei n-au nici o vina, absolut nici una. Apropo, sigur ai și tu macar un câine. Nu i așa?
Zgomotele provocate,mizeria in spatiile comune(sa vedeti ce este in interiorul proprietatii lor),dar ce facem cand pe holuri destul de inguste acesti asa zisi iubitori de animale dau drumul cainelui pe scara si te intalnesti cu el(cainele),tu om mare sau un copil? Nu tin cont de faptul ca anumite persoane fac atac de panica si ajung deseori in garda spitalului!Nu,nimic nu ii intereseaza,ei cresc animale iar atentarea la viata unui om nu conteaza ! Ei nu pot fi impidicati niciodata ca pot reclama imediat la protectia animalelor si la multele asociatii care sau infiintat! nu conteaza omul ci animalul!
eu ma confrunt cu aceeasi problema de 1 an.stau la curte in zona boldescu si vecinul are 3 caini ,linga gardul comun, care latra si urla zi si noapte..am facut zeci de reclamatii la politie, la primarie ,la drepturile omului, dar degeaba..eu voi face stop cardiac caci ma doare inima zilnic de 1 luna de la atita stres si nesomn..sunt disperata !