Arheologii au făcut, la sfârșitul anului trecut, o descoperire impresionantă pe șantierul Autostrăzii A7, Ploiești-Buzău. Este vorba de un mormânt princiar – al unui războinic – datat, pe baza inventarului, din epoca migrațiilor.
La sfârșitul anului trecut, arheologii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București anunțau o descoperire impresionantă.
În timp ce făceau săpături lângă Mizil, pe traseul viitoarei autostrăzi A7, au găsit mormântul unui războinic, îngropat alături de craniul și un picior al calului său și de peste 100 de obiecte din aur.
Conform Republica.ro, mormântul princiar, datat din perioada migrațiilor, din secolele IV-V după Hristos, este parte a unei descoperiri mai ample, din care fac parte încă aproximativ 900 de complexe de locuire – bordeie, fântâni, gropi de provizii, adăposturi pentru animale, dar și alte morminte.
Arheologul Silviu Ene, enumeră obiectele pe care le-a scos cu greutate la suprafață, într-o singură noapte ploioasă, alături de alți 6 colegi: o spadă cu teacă învelită în aur, un pumnal cu defensă aurită și cu pietre semiprețioase, în jur de 120 de obiecte din aur, de diferite dimensiuni, două catarame de argint, un cazan de bronz, în care era gătită mâncarea conducătorilor, săgeți, întăritoarele de os ale arcului.
„Este vorba despre un migrator de perioadă hunică, dacă era hun sau nu asta e greu de spus. Podoabele și toate piesele găsite au corespondențe foarte bune în mormintele din Asia Centrală”, spune cercetătorul, conform Republica.ro.
Pentru a afla mai multe este nevoie de cercetări amănunțite. „Am început deja analizele de antropologie fizică, scheletul se află în studiu, la fel și oasele de cal care sunt în studiu zooarheologic și sperăm să avem cât de repede rezultatele. Din păcate, majoritatea nu se pot face decât în laboratoarele din străinătate și sunt scumpe”, explică Radu Băjenaru.
Deocamdată, statul români nu a alocat fonduri pentru a face cercetările necesare.