Tezaurul bizantin, alcătuit din cercei și monede din metal prețios, a fost descoperit, în 2021, în satul Curcubeu, comuna Balta Doamnei, de un pasionat de istorie. Tezaurul este expus la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Tezaurul a fost descoperit, în 2021, în zona de sud a județului Prahova. Este vorba de un tezaur unic compus din 41 de piese de podoabe și monede bizantine.
„Cristian Cojanu, cel care a efectuat descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat piesele Direcției Județene pentru Cultură Prahova. Tezaurul, alcătuit din cercei și monede din metal prețios, ilustrează relațiile dintre populația și structurile de putere din nordul Dunării cu Imperiul Bizantin.
Până la această descoperire, nu se cunoștea în România niciun tezaur similar care să conțină atât piese de podoabă cât și un grup compact de monede din electrum din același tip, emise de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în perioada 1078-1081”, a precizat Consiliul Județean Prahova.
În condițiile în care documentele scrise sunt rare, potrivit Consiliului Județean Prahova, acest tezaur constituie o sursă importantă pentru reconstituirea istoriei zonei cuprinse între Dunăre și Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea. Tezaurul poate fi văzut la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.