Consiliul Județean Prahova publică un nou episod din seria „Prahoveni de poveste”, de data aceasta dedicat lui Eric Maximilian Niță, din Păulești, care deschide o nouă listă a campionilor în tenis. Cu un talent nativ, completat de multă muncă, Eric avea să câștige primul trofeu pe la vârsta de 8 ani, iar de atunci palmaresul i s-a îmbogățit cu zeci de trofee.
Eric, în vârstă de 12 ani, a pășit, în urmă cu aproape 10 ani, pe calea performanței. Cum tatăl și bunicul său erau mai tot timpul pe la sala de tenis, pentru Eric aceasta a devenit un fel de a doua casă.
„La numai doi ani și jumătate a pus mâna pe rachetă și a început „lupta“ de a da mingea peste fileu.
Mișcările copilului, dorința de a se juca în acest mod, dar și rapiditatea deprinderii loviturilor specifice le-au confirmat tatălui şi bunicului că „așchia nu sare departe de trunchi“.
Cu un talent nativ, completat de multă muncă, Eric avea să câștige primul trofeu pe la vârsta de 8 ani, iar de atunci palmaresul i s-a îmbogățit cu zeci de trofee.
Nu mai știe numărul, însă în momentul în care privește fiecare cupă îşi aduce aminte de un moment din acel meci sau adversarul care i-a dat „de furcă”, este doar o parte din scurta descriere a lui Eric, care, de trei ani, deține supremația națională la categoria sa de vârstă.
Cel mai nou titlu este cel din cadrul competiției Tennis Europe, Cipru „Famagusta Club 2021″, care a avut loc la sfârșitul lui octombrie.
Rezultatul completează seria altor două turnee de același tip pe care Eric și le-a adjudecat, în acest an, la categoria de vârsta U12: „Soul Cup“ Istanbul şi Diamond Cup România (organizat la București).
Munca și disciplina, „cheile“ succesului
Nu are timp prea mult pentru a savura gustul victoriilor pentru că ritmul competițional îi impune un stil de viață milităresc.
În plus, antrenamentelor de tenis, combinate cu cele de atletism, unde este pregătit de Robert Munteanu, și cele de forță, se adaugă și programul şcolar.
Eric este elev în clasa a VI-a – clasă cu profil sportiv („mozaic“) de la Școala „Grigore Moisil” din Ploiești, unde este, de asemenea, bursier.
Îi este greu cu stilul de viaţă, dar se află încă la vârsta la care visurile nu cunosc piedici. Cu un psihic bun, în care povara înfrângerilor nu este atât de copleșitoare, Eric privește tot timpul către următorul pas.
„Încă nu-mi dau seama de importanța unui meci câştigat sau pierdut. Le tratez cam la fel.
Este normal să mă bucur atunci când obţin o victorie, dar cred că tata se bucură mai tare. El este cel care pune în balanţă ce-a fost bine, ce-a fost rău, avem minute bune de discuţii după fiecare partidă.
În rest, după ce termin, îi sun pe cei de-acasă, îmi mai fac un mic moft şi cam atât. În timpul meciurilor reuşesc să mă setez în aşa fel încât nu-i aud pe cei din jur.
Mă concentrez pe ceea ce am de făcut. Sunt atent la lovituri, la poziţionarea în teren a adversarului“ , ne-a mărturisit Eric.
Știe că vrea să fie în rândul celor mai buni zece tenismeni ai lumii, iar în momentul în care își va fi încheiat activitatea, „după vârsta de 30 și ceva de ani“, să aibă în palmares titlurile celor patru turnee Grand Slam. Ca idol îl are pe Roger Federer, pe care-l apreciază pentru eleganță, seriozitate și modul în care-și stăpânește trăirile.
Planurile unui mic campion
Eric Maximilian Niță este un nume despre care vom mai auzi. Momentan este un copil care muncește mai mult decât adulţii, care are un vis şi care-şi doreşte să rămână „cu capu-n nori“ chiar şi atunci când va renunţa la tenis. Pentru că şi-a propus să devină pilot de linie aeriană.
„Până să încep să mă joc cu mingile de tenis, mă fascinau avioanele. Și a rămas ceva acolo, în subconștientul meu.
Îmi place la nebunie să zbor şi sunt foarte curios atunci când mă aflu într-un avion. Am fost foarte încântat când am fost lăsat să intru în cabina pilotului la una dintre curse.
Îmi doresc să zbor cu paraşuta şi cu alte tipuri de aparate, dar încă nu mă lasă tata“, ne-a mai spus Eric.
Va zbura luna aceasta către Campionatele Europene care se desfășoară în Spania, de unde speră, de asemenea, să se întoarcă victorios.