Testarea rapidă a elevilor la școală aproape imposibil de realizat în zeci de comune din Prahova pentru că nu există cabinete medicale școlare

DSP Prahova a repartizat, până luni, 22 februarie, 3.600 de teste rapide antigen la unitățile de învățământ din județ. Problema este că, dacă în mediul urban există cabinete medicale școlare sau școlile sunt arondate unor cabinete școlare din apropiere, în mediul rural situația stă cu totul altfel. DSP Prahova a solicitat primăriilor amenajarea unor cabinete medicale școlare acolo unde nu există. Până atunci, DSP Prahova a precizat că „acolo unde nu se pot efectua teste rapide (din cauza lipsei cabinetului), părinții vor solicita Serviciului Județean de Ambulanță recoltarea la domiciliu”.

Reluarea cursurilor școlare, din 8 februarie, a venit la pachet cu o serie de reglementări noi, ca măsuri de prevenire a răspândirii Covid -19.

Pentru unitățile de învățământ unde situația epidemiologică permite prezența elevilor la ore s-a vorbit despre posibilitatea de testare a acestora, dar și a cadrelor didactice în cazul în care prezintă simptome Covid-19.

Conform legislației, unitățile de învățământ ar fi trebuit să fie dotate cu cabinete școlare, iar în cazul în care acestea nu există „asistența medicală a elevilor și preșcolarilor se asigură de către cabinetele medicale de familie”.

Multe școli din mediul rural din Prahova, fără cabinete școlare

Singura problemă în cazul testării rapide antigen este că, în mediul rural, unitățile de învățământ nu prea au cabinete școlare.

Conform unei situații transmise de DSP Prahova, la nivelul județului, în mediul urban, „majoritatea unităților de învățământ (în număr de 219) dispun de cabinete medicale proprii (85) sau sunt arondate unui cabinet școlar aflat în apropiere”. Situația este însă cu totul alta în mediul rural. „În mediul rural sunt 462 de unități de învățământ și sunt amenajate cabinete școlare în următoarele comune:

 • Valea Călugărească (Liceul Agricol și Grădinița cu program prelungit )
 • Filipeștii de Pădure (Grădiniță cu program prelungit)
 • Filipeștii de Târg (Grădinița cu program prelungit din Brătășanca)
 • Măgureni (Grădinița cu program prelungit din satul Cocorăștii Caplii)
 • Măneciu (Grădinița cu program prelungit )
 • Brazi (Grădinița cu program prelungit)
 • Bucov (Grădiniță cu program prelungit)
 • Blejoi (Grădiniță cu program prelungit din Ploieștiori)”.

La începutul lunii februarie, DSP Prahova a trimis tuturor primăriilor o adresă în care s-a solicitat amenajarea de către acestea a unor cabinete medicale, în cel mai scurt timp, acolo unde nu există.

Reamintim faptul că, testele rapide antigen Covid-19 sunt recomandate conform Protocolului de testare emis de Ministerul Sănătății în următoarele cazuri:

 • elevilor simptomatici a căror simptomatologie debutează în timpul orelor de curs,
 • colegilor cazurilor confirmate din unitatea de curs, după efectuarea anchetei epidemiologice de către un reprezentant al DSP cu precizarea că nu toți elevii din clasă sunt considerați contacți direcți, identificarea acestora fiind în conformitate de metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus,
 • personalului didactic, auxiliar și neauxiliar (din unitățile de învățământ) a căror simptomatologie debutează în timpul orelor de curs și contacților direcți ai cazurilor confirmate pozitiv”.

Același protocol, prevede că testele rapide sunt efectuate numai de către personalul medical (medic, asistent medical) după obținerea acordului scris de la părinți/aparținătorii elevului, iar rezultatele acestor teste sunt raportate la DSP Prahova.

Testare la domiciliul elevului

Potrivit DSP Prahova, părinților li se recomandă să nu trimită la școală/ grădiniță copiii care prezintă semne și simptome de boală acută transmisibilă (febră, tuse, rinoree, cefalee, diaree etc).

Totodată, potrivit DSP Prahova, „acolo unde nu se pot efectua teste rapide, din cauza lipsei cabinetului), părinții vor solicita Serviciului Județean de Ambulanță recoltarea la domiciliu (procedură care există în prezent la nivelul județului nostru)”.

Foto cu caracter ilustrativ

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău