Primele probleme în eliberarea rețetelor la distanță. Pacienți puși pe drumuri în plină pandemie de coronavirus

Eliberarea rețetelor la distanță, măsură adoptată pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, la prima vedere pare o metodă simplă de acordare a medicamentației. Modernizarea sistemului, în plină pandemie de Covid-19, întâmpină, însă, și probleme. Un ploieștean reclamă faptul că, în ciuda noilor reglementări, a fost nevoit să ajungă la medicul de familie, nu o dată, ci de două ori, pentru a i se elibera rețeta, în baza cardului de sănătate, pe motiv că nu mergea platforma online.

Noile reglementări referitoare la eliberarea rețetelor la distanță au apărut încă de săptămâna trecută, însă, din păcate, încă se înregistrează situații în care pacienții sunt purtați pe la cabinetele medicilor de familie, pe motiv că trebuie să prezinte cardul de sănătate, pentru că nu funcționează platforma online. Cel puțin asta susține că a pățit un cititor al Observatorulph.ro.

„Este inadmisibil că la o săptămână după apariția Ordonanței de Urgență medicii de familie să nu poată să folosească platforma online fără card de sănătate. La fel și farmaciile. Joi am sunat la medicul de familie pentru prelungirea medicamentației, pentru mine și pentru mama mea, în vârstă de 83 de ani. Am fost programat vineri să duc cardurile de sănătate, pe motiv că nu funcționează platforma online. Am fost la medic, am lăsat cardurile de sănătate, iar luni am fost nevoit să fac un nou drum la medicul de familie pentru a ridica rețetele și cardurile. Explicația a fost că nu se poate opera în platforma online. Ce se întâmplă în sistemul medical nu pot înțelege. Suntem bolnavi cronici, avem posibilitatea să luăm tratamentul pe trei luni. Și farmacia a solicitat cardul. Pentru două rețete am stat aproape 45 minute din cauza sistemului. În urma mea erau aproximativ 10 persoane. Am mama de 83 de ani și am făcut eu traseul, dar cei care nu au ajutor ce fac că aici nu este vorba de ceapă și cartofi ca să vină voluntarii”, spune Daniel, care crede că întreaga procedură trebuie simplificată astfel încât persoanele în vârstă și singure să beneficieze efectiv de sprijin, nu doar pentru achiziționarea de alimente, ci și pentru tratamente.

Modificări de softuri pentru farmacii

Pentru a simplifica modul în care pacienții pot intra în posesia tratamentelor în baza rețetelor online emise în baza unei consultații la distanță, CNAS face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile să efectueze modificări în softurile utilizate, astfel încât să fie posibilă eliberarea medicamentelor prescrise în baza unor date minime de identificare, anunța, săptămâna trecută, CNAS.

Date necesare pentru eliberarea rețetei la distanță

„Sistemul funcționează acum. Una din modalități este ca medicul, în urma consultației telefonice, să-i dicteze pacientului datele de identificare a prescripției, respectiv codul de parafă al medicului care prescrie rețeta, CUI cabinet, seria, numărul și data rețetei. În baza acestor date, pacientul se poate adresa la orice farmacie pentru eliberarea medicamentelor, bineînțeles în baza actului de identitate”, a precizat dr. Simona Schnelbach, vicepreședintele Societății de Medicina Familiei Prahova, care susține că într-adevăr pot apărea probleme legate de funcționalitatea sistemului informatic.

Varianta simplificată de eliberare a rețetei la distanță este în cazul în care pacientul nu deține un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent. Cea de a doua variantă este cea în care prescripția medicală este transmisă pacientului prin mijloace electronice.

CNAS: Sunt în lucru modalități de simplificare

„Prescripția medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizată de asigurați o singură dată pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise. Atragem atenția asiguraților că utilizarea repetată a unei rețete în sistem offline, în scopul obținerii unor cantități mai mari din medicamentele prescrise, va fi identificată în sistem, constituie fraudă și va fi sancționată conform prevederilor legale în vigoare”, se precizează într-un comunicat al CNAS, care a anunțat că „sunt în lucru și alte modalități de simplificare și rezolvare a eventualelor probleme punctuale care vor apărea în eliberarea prescripțiilor de medicamente la distanță, pe care CNAS le va comunica în momentul în care vor putea fi aplicate la nivel național”.

foto cu caracter informativ

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău