La 43 de ani de la cutremurul din 1977, zeci din blocuri din Ploiești figurează, în continuare, pe lista imobilelor aflate în clasa I și II de risc seism. Din păcate, până acum, un singur bloc din municipiu a fost consolidat.
Pe lista blocurilor încadrate în clasa I și II de risc seismic figurează 51 de imobile din municipiul Ploiești.
Primele expertize au fost realizate în 1995. La 25 de ani de la acea dată, situația este în același stadiu.
Blocurile expertizate din municipiul Ploiești nu au fost consolidate nici până în ziua de astăzi. Excepție este într-un singur caz.
Citește și: Un singur bloc consolidat în Ploiești în ultimii 10 ani. Și melcul se mișcă mai repede…
Potrivit documentului postat pe site-ul Primăriei Ploiești un singur bloc a fost consolidat în ultimii 10 ani. Este vorba despre blocul A7, de pe strada Cibinului. Imobilul a fost expertizat ca fiind în clasa I de risc seismic, iar în 2010 au fost finalizate lucrările de consolidare.
Numărul blocurilor cu structura de rezistență afectată poate fi mult mai mare. Practic din totalul imobilelor construite în Ploiești, numai 52 de blocuri au fost expertizate…
Pentru alte imobile, municipalitatea nu are o situație clară cu privire la rezistența acestora în caz de cutremur.
Atenționare după cutremur
Ultimul cutremur mai mare care s-a produs în zona Vrancea a avut loc pe 31 ianuarie 2020. Seismul, cu o magnitudine de 5,2 grade Richter a avut loc la ora 03.26.
Citește și: Cutremur de 5,2 grade, vineri dimineață, resimțit și în Prahova
După producerea cutremurului, Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare și pentru Fizica Pământului a venit cu o serie de precizări.
De exemplu, „Sistemul Rapid de Alertare în caz de cutremur a funcționat în parametri optimi, generând o primă alertă seismică la ora 03:27:09, la 22 de secunde de la producerea cutremurului”.
Citește și: Pericol public în centrul Ploieștiului. Povestea clădirii cu bulină roșie
Notificările emise de INFP nu sunt transmise prin sistemul RO-ALERT. Prin acest serviciu se pot transmite însă mesaje după producerea cutremurului, în cazul în care acesta a generat consecințe grave, a mai precizat INFP.