Isterie la spitalele din Ploiești. Aglomerație nejustificată la UPU și la Pediatrie

0
spitalul-judetean-ploiesti-coronavirus_f682f.jpg

spitalul-judetean-ploiesti-coronavirus_f682f.jpg

Pe fondul panicii create, la nivel național, pe seama coronavirusului și a gripei, mulți dintre prahoveni ajung la unitățile de primiri urgențe, chiar dacă prezintă simptomele unor simple infecții respiratorii. În astfel de cazuri recomandarea este să se adreseze la medicul de familie. Numai că, există o problemă: limitarea numărului de consultații care pot fi efectuate într-o singură zi.

Confirmarea primului caz de coronavirus în România, dar și creșterea numărului de gripe de la nivel național a condus la o adevărată isterie.

Inclusiv la Ploiești, unitățile de primiri urgențe, de la Spitalul Județean și de la Spitalul de Pediatrie, sunt supraaglomerate, după ce pacienții au început să se prezinte inclusiv pentru o banală infecție respiratorie, pentru care se poate prescrie medicamentație de către medicul de familie.

Explicația pentru un astfel de fenomen poate să aibă ca justificare trei motive. Principalul motiv este programul de la cabinetele medicilor de familie, știut fiind faptul că, foarte rar, persoanele care prezintă simptome de boală solicită prezența medicului de familie la domiciliu.

În plus, numărul de consultații de la medicii de familie este unul limitat la maximum 20. Peste acest număr, Casa de Asigură de Sănătate nu decontează serviciile medicale prestate. Prin urmare, inclusiv aici există o supraaglomerare, vizita la medicul de familie fiind condiționată de programarea prealabilă, iar în unele cazuri aceasta poate fi realizată peste 2-3 zile. Ce-i drept, în cazuri mai complicate, medicii de familie fac și excepții.

Nu în ultimul rând, multe persoane preferă prezentarea la Unitățile de Primiri Urgențe pe motiv că multe dintre cabinetele medicilor de familie, în special în mediul rural, nu dețin o minimă dotare. În momentul în care ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe, în cele mai multe cazuri, se recomandă efectuarea unor investigații mai amănunțite.

Panică nejustificată

La Spitalul de Pediatrie Ploiești este mai tot timpul aglomerație, mai ales pe timpul nopții. De frica unor eventuale complicații, părinții își aduc copii chiar dacă aceștia prezintă simptome de infecții respiratorii. Așa că, o temperatură peste 38 de grade Celsius pentru copil devine un motiv de îngrijorare pentru părinte. 

„În fiecare an, în perioada sezonului de gripă, la urgențe ne confruntăm cu un număr crescut de prezentări. Momentan, ca primă măsură, au fost restricționate vizitele la pacienți, în sensul că programul de vizite a fost redus la o oră/zi, în timpul săptămânii, de luni până vineri, între orele 16.00 – 17.00, iar sâmbăta și duminică, programul de vizite este de două ore/zi, de la ora 10.00 la 11.00 și de la 16.00 la 17.00”, ne-a declarat Cătălin Vișean, directorul Spitalului de Pediatrie Ploiești.

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești se constată aceeași aglomerație nejustificată. Vorbim de cea mai mare unitate medicală din Prahova, unde ajung pacienți din tot județul.

Citește și: Fără vizite la Spitalul Județean Ploiești. Măsuri speciale pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus și cu gripă

„Există un protocol bine stabilit la nivelul județului, în special pentru persoanele care se întorc din străinătate, din zonele în care s-au confirmat cazuri de coronavirus”, a precizat dr. Violeta Tănase, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Ploiești.

Românii care se întorc în țară din Veneto și Lombardia (Italia), unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus trebuie să rămână în carantină 14 zile, potrivit Ministerului Sănătății. 

Citește și: 12 prahoveni, izolați la domiciliu. Ce faci dacă te-ai întors dintr-o țară cu cazuri confirmate de coronavirus

Persoanele cu simptome care se prezintă la o unitate sanitară rămân în această unitate, în izolare, și li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție / spital de boli infecțioase.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău