pesta-porcina-africana-varbilau_a4b1a.jpg

La intrările și ieșirile din cele două localități au fost instituite puncte de control trafic, fiind interzisă, totodată vânzarea de porci. Focare de pestă porcină africană au fost confirmate și pe raza unor fonduri de vânătoare din Prahova, după ce au fost găsiți 26 de mistreți morți.

Focarul de pestă porcină africană de la Boldești - Scăeni a fost confirmat în gospodăria unui localnic care, la finele lunii decembrie, ar fi cumpărat trei porci din satul Țânțăreni, comuna Blejoi.

La aproape două săptămâni de la achiziționarea animalelor, proprietarul a anunțat medicul veterinar că unul dintre porci s-a îmbolnăvit.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Medicul veterinar s-a deplasat la fața locului și i-a administrat medicamentație animalului bolnav, însă câteva zile mai târziu, pe 20 ianuarie, unul dintre porci a murit. De data aceasta, proprietarul nu i-a mai comunicat medicului veterinar incidentul. A luat animalul mort și l-a îngropat, crezând că, astfel, a scăpat de problemă. Numai că, la scurt timp, pe 25 și pe 26 ianuarie, i-au murit și ceilalți doi porci.

De abia de data aceasta, au fost recoltate probe și ai fost transmise la analiză, rezultatele confirmând existența pestei porcine africane. 

Citește și: Noi focare de pestă porcină africană în Prahova, la Boldești - Scăeni și la Vărbilău, dar și pe cinci fonduri de vânătoare

Imediat după confirmare, autoritățile au stabilit un plan de măsuri pentru prevenirea bolii. Printre măsuri s-a dispus ca, prin grija administrației locale, la intrarea și ieșirea din gospodărie să fie instalate dezinfectoare individuale, substanțele urmând să fie asigurate din fonduri din bugetul local. În plus, clădirile destinate adăpostirii porcilor au fost curățate și dezinfectate, iar persoanele care intră sau ies din exploatație trebuie să respecte măsurile de igienă pentru a reduce propagarea virusului. În exploatația respectivă este interzisă, totodată, intrarea de animale 

Potrivit planului de măsuri, în zona de protecție sunt cuprinse orașul Boldești - Scăeni, comuna Lipănești - satele Lipănești, Satu Nou, Zamfira, Șipotu, dar și fondurile cinegetice 38 Bratia, 34 Cazacu și 1 Păulești, aici urmând să aibă loc recensământul tuturor exploatațiilor, acestea urmând să fie verificate de medicul veterinar. În plus, circulația porcilor în aceste zone este interzisă, cu excepția existenței aprobării DSVSA Prahova. 

În zona de supraveghere sunt localitățile Gornet - satele Gornet, Cuib, Bălțești, Bucov, Blejoi, Plopu, Păulești, Plopeni, Cocorăștii Mislii, Măgurele, Gura Vitioarei, Băicoi, Vâlcănești, dar și fondurile de vânătoare 33 Nucet, 39 Plopu, 17 Florești, 37 Cocorăști, 36 Cosmina și 2 Berceni. (Vezi AICI planujl integral de măsuri)

În cazul focarului de la Vărbilău, sat Livadea, totul a început pe 26 ianuarie. La acea dată, medicul veterinar a fost solicitat de proprietarul unui porc care prezenta semne de boală. În ciuda medicamentației administrate, starea animalului s-a înrăutățit. Probele recoltate au confirmat, ulterior, existența pestei porcine africane, motiv pentru care porcul a fost ucis.

La fel ca în cazul focarului de pestă porcină africană de la Boldești - Scăeni, pentru acest caz a fost stabilit un plan de măsuri. Vezi AICI planul integral de măsuri.

În acest caz, în zona de protecție între comunele Vărbilău, Aluniș și Cosminele, cu toate satele aferente, precum și fondurile de vânătoare Păltineț și Cosmina.

În zona de supraveghere sunt însă mult mai multe localități incluse, respectiv Vărbilău, Poiana Vărbilău, Slănic, Ștefești, Vâlcănești, Teișani, Vălenii de Munte, Cosminele, Telega, Brebu, Bertea și Gura Vitioarei, precum și mai multe fonduri de vânătoare.

Lista localităților din zona de supraveghere din cauza focarului de pestă porcină africană de la Vărbilău. 

localitati-varbilau-pesta_ade2e.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg