pesta-porcina-africana-odai-puchenii-mari-fonduri-vanatoare_9b4e2.jpg

Medicii veterinari sunt în alertă după confirmarea a trei noi focare de pestă porcină africană. Unul dintre cazuri a fost înregistrat într-o gospodărie din satul Odăile, comuna Puchenii Mari, iar alte două focare s-au înregistrat pe fonduri de vânătoare.

Focarul de pestă porcină africană din satul Odăile a fost confirmat după ce un porc a murit într-o gospodărie. Medicii veterinari au fost sesizați imediat, iar ca măsură preventivă au fost uciși și ceilalți doi porci din gospodărie.

Totodată, reprezentanții DSVSA Prahova, prin Comitetul Local de Combaterea Bolilor, au propus un plan de măsuri în zona de protecție în care sunt incluse satele Odăile, Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Moara și Puchenii Mici din comuna Puchenii Mari, dar și satul Bătești, din comuna Brazi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Citește și: Trei noi focare de pestă porcină africană în Prahova. Boala a fost confirmată și la un porc dintr-o gospodărie din Puchenii Mari

Trebuie precizat că în zona de protecție nu sunt incluse exploatații comerciale de tip A. Potrivit planului de măsuri aprobat, în zonă va fi efectuat un recensământ al tuturor animalelor din zonă. Totodată, medicii veterinari vor efectua un examen clinic al tuturor porcilor.

Tot ca măsură de prevenire a extinderii bolii, medicii veterinari au propus interzicerea circulației și transportului porcilor pe drumurile publice și private din zona de protecție. Este interzisă inclusiv sacrificarea animalelor.

În zona punctelor de intrare și ieșire a din localitățile aflate în zona de protecție vor fi instituite puncte de control.

Cât privește focarele de pestă porcină de pe cele două fonduri de vânătoare, 36 Cosmina și 12 Râfov, în planul de măsuri se prevede uciderea, în termen  de 60 de zile, a tuturor mistreților.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg