Crucea de pe Caraiman, restaurată din fonduri europene, până în 2022. Cum arată proiectul MApN-ului

0
main_cruce_49508.JPG

main_cruce_49508.JPGCrucea de pe Caraiman, ridicată în memoria eroilor români, cel mai vizitat obiectiv din Bucegi, va fi restaurată din fonduri europene, până în 2022. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Apărării Naționale, administratorul simbolului aflat la altitudinea de 2291 m.

Potrivit unui comunicat transmis luni, Ministerul Apărării Naționale derulează, în perioada 9 mai 2016 – 30 septembrie 2022, proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea proiectului este de 19.159.031,29 lei, din care 15.946.043,78 de lei reprezintă finanțare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 lei este valoarea cofinanțării proprii pentru cheltuieli eligibile și neeligibile.

Proiectul este implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul Direcției domenii și infrastructuri. Prin realizarea acestuia se urmărește pe lângă reabilitarea monumentului și amenajarea unui spațiu expozițional, dar și creșterea numărului de vizitatoru cu cel puțin 6% în primul an după finalizarea operațiunilor.

În afara lucrărilor de restaurare a părții metalice și a soclului monumentului, în spațiile acestuia se are în vedere amenajarea unei expoziții moderne, în care să predomine informația digitizată, fond sonor și alte facilități de informare, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.

Lucrările de restaurare a monumentului au fost demarate la data de 15 iunie 2018.
Monumentul Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în perioada 1926-1928 de către arhitecţii români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu. Monumentul reprezintă unul din simbolurile unităţii naţionale, ale jertfei pentru înfăptuirea acesteia, construit în memoria militarilor căzuţi în luptele primei conflagraţii mondiale.

Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri, are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri şi a fost desemnată de Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Sursa foto: www.mapn.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău