main_cruce_49508.JPGCrucea de pe Caraiman, ridicată în memoria eroilor români, cel mai vizitat obiectiv din Bucegi, va fi restaurată din fonduri europene, până în 2022. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Apărării Naționale, administratorul simbolului aflat la altitudinea de 2291 m.

Potrivit unui comunicat transmis luni, Ministerul Apărării Naționale derulează, în perioada 9 mai 2016 – 30 septembrie 2022, proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea proiectului este de 19.159.031,29 lei, din care 15.946.043,78 de lei reprezintă finanțare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 lei este valoarea cofinanțării proprii pentru cheltuieli eligibile și neeligibile.

Proiectul este implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul Direcției domenii și infrastructuri. Prin realizarea acestuia se urmărește pe lângă reabilitarea monumentului și amenajarea unui spațiu expozițional, dar și creșterea numărului de vizitatoru cu cel puțin 6% în primul an după finalizarea operațiunilor.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În afara lucrărilor de restaurare a părții metalice și a soclului monumentului, în spațiile acestuia se are în vedere amenajarea unei expoziții moderne, în care să predomine informația digitizată, fond sonor și alte facilități de informare, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.

Lucrările de restaurare a monumentului au fost demarate la data de 15 iunie 2018.
Monumentul Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în perioada 1926-1928 de către arhitecţii români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu. Monumentul reprezintă unul din simbolurile unităţii naţionale, ale jertfei pentru înfăptuirea acesteia, construit în memoria militarilor căzuţi în luptele primei conflagraţii mondiale.

Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri, are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri şi a fost desemnată de Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Sursa foto: www.mapn.ro

aabsized
caraiman
caraiman-2

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg