Seratele culturale de la Câmpina, la ceas aniversar! Întâlnirea cu numărul XX este dedicată lui Gherasim Rusu Togan, unul dintre „marii absenți“

0
main_bun_8f671.jpg

main_bun_8f671.jpgDe mai bine de un an și jumătate, câmpinenii primesc aproape lunar invitații la câte o serată culturală. Un proiect menit să dezmorțească o comunitate unde se întâmplă prea puține lucruri, de a pune în evidență oamenii de cultură locali, dar și scriitori de top ai vremurilor actuale. Ideea i-a venit lui Codruț Constantinescu, istoric și un împătimit al scrisului, care a găsit o ușă larg deschisă și un loc extrem de primitor în cocheta librărie din centrul orașului.

Acum, seratele culturale au ajuns la ceas aniversar, iar joi, pe 7 noiembrie, va fi marcată cea de-a XX-a ediție. Tematica aleasă a fost una aparte, una care incită publicul amator de picanterii, dar care, totodată, este privită într-o societate extrem de conservatoare ca un subiect tabuu: iubirea secretă, iubirea „păcătoasă“, iubirea care inspiră și care este muza unora dintre cele mai frumoase scrieri. Totul, așa cum a fost văzut de către Gherasim Rusu Togan în lucrarea sa „Scriitori români și iubirile lor“.

O operă frumoasă a unuia dintre cei mai cunoscuți câmpineni prin „adopție“. Despre Gherasim Rusu Togan se pot scrie multe, însă mult mai mult vorbesc elevii pe care i-a pregătit în cele trei decenii de activitate la catedră, dar și nenumăratele lucrări lăsate în urma sa.

Se va vorbi și joi seară, la Serata Culturală care va avea loc, începând cu ora 18.00, la Vila Barbizon.

rusu_75c16.jpg

Istoricul întrunirilor culturale

Pășind la începutul anului 2018, atunci când i-a venit ideea unor astfel de serate lui Codruț Constantinescu, acesta își dorea adusă în Câmpina atmosfera din Librăria Humanitas Cișmigiu. Una în care să vorbești despre autori și cărți într-un cadru unde să fie înconjurat de mii și mii de pagini, frumos îmbrăcate și de oameni interesați de ceea ce se află acolo.

„Scriitorul iubește să fie întrebat, descusut, admirat, poate chiar și criticat (cu măsură), dar să fie prezent în agora. Pentru asta trăiește, în definitiv. Este mesagerul trist al societății și poate că scriitorul român de astăzi reflectă fidel societatea în care trăim acum, la fel cum o făcea acum un secol când se afla în primele rânduri în toate bătăliile date în spațiul public.

Primul eveniment l-am organizat pe 15 martie 2018 lansându-mi cartea «Pe urmele celților» care îmi apăruse cu un an înainte. Recunosc, prezența nu a fost grozavă și am fost salvat de mama care a invitat niște liceeni destonici de la Colegiul Grigorescu. Celelate serate au venit una după alta și niciun moment nu m-am gândit că vom ajunge la aceasta frumoasă cifră de 20, căci le-am numărat cu atenție. Cum nimic nu este foarte sigur în România, nu mă gândesc la o altă cifră rotundă, la 30, 40 sau 50 și sunt realist: mă interesează următorul eveniment”, ne-a declarant Codruț Constantinescu.

Eforturile de a aduce nume importante în fața publicului câmpinean, și nu numai, nu sunt de neglijat. Însă au meritat tot efortul dacă ținem cont că spațiul librăriei a devenit neîncăpător atunci când a venit Ana Blandiana, când elevii de la Energetic au venit să-și prezinte cele mai sincere rânduri pe care le-au scris părinților lor într-o carte devenită „fenomen“ național: „De vorbă cu părinții mei“ sau când a fost adus un elogiu autorilor câmpineni care și-au dedicat viața cercetărilor Câmpinei, schițate și prezentate în opere-document. Iar exemplele de acest gen continuă.

„Pe cine am vrea să mai aducem? Destul de greu de răspuns la o astfel de întrebare tocmai pentru că resursele financiare alocate acestor evenimente sunt mici, iar marii scriitori din țară au nevoie totuși de o ușoara stimulare financiară. Cum să nu vrei să-l ai invitat pe un Liiceanu, Manolescu, Pleșu sau Cărtărescu?

Însă există o diferență între ceea ce dorește publicul și ceea ce putem realiza cu adevărat având în vedere că este o inițiativă privată. Când pleci la drum cu ambiții mari este greu să păstrezi ritmul constant”, ne-a mai spus Codruț Constantinescu.

Foto arhivă – serate culturale la Librăria Elstar Câmpina

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău