Anunțul așteptat de mii de locuitori din Prahova. DSVSA: Oficial, de astăzi, vor fi stinse focarele de pestă porcină africană din șase localități

0
pesta-porcina-africana_eb620.jpg

pesta-porcina-africana_eb620.jpg

Cu aproximativ șapte săptămâni înainte de Crăciun, prahovenii din localitățile unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană primesc o veste bună din partea autorităților. Reprezentanții DSVSA Prahova au anunțat că, oficial, de vineri, 1 noiembrie, vor fi stinse focarele de pestă porcină africană din localitățile Poienarii Burchii, Cocorăștii Colț, Brazi, Puchenii Mari, Târgșoru Vechi și Șirna, după ce la finele lunii septembrie au fost închise focarele de la Gherghița.

Direcția Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova a anunțat vineri, 1 noiembrie, stingerea focarelor de pestă porcină africană din șase localități din județ.

„Astăzi 9n.r. 1 noiembrie) vor fi stinse, prin act oficial, la primării, focarele de pestă porcină africană de la Poienarii Burchii, Cocorăștii Colț, Brazi, Puchenii Mari, Târgșoru Vechi și Șirna. După stingerea focarelor, în gospodăriile afectate de pestă porcină africană vor putea fi introduși porcii santinelă, care vor permite, ulterior, repopularea gospodăriilor cu porci, dar și dreptul de mișcare al animalelor, respectiv de vânzare și cumpărare al acestora”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Atenție, însă! Repopularea gospodăriilor cu porci se realizează numai după introducerea porcilor santinelă, sarcină care intră în atribuția strictă a gospodarilor unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană. Mai exact, porcii santinelă, cu o greutate de peste 30 de kilograme, trebuie să fie achiziționați de către fermieri. 

„Important este faptul că în Prahova scapă de 34 de focare de pestă porcină africană, rămânând în vigoare numai planul de măsuri instituit la Olari. Totodată se renunță la filtrele mobile de pe raza localităților unde au fost stinse focarele de pestă porcină, rămânând în vigoare numai pe raza zonei de protecție de la Olari.

Citește și: Alertă maximă în Prahova. A fost confirmat primul focar de pestă porcină, la Poienarii Rali – FOTO

Reamintim faptul că în Prahova, primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din satul Poienarii Rali, din comuna Poienarii Burchii. 

Conform ultimei raportări a ANSVSA, în Prahova au fost confirmate 43 de focare în gospodăriile populației și 8 cazuri la mistreți, ultimele cazuri de boală fiind confirmate la Puchenii Moșneni și la Olarii Vechi.

Conform acelorași date centralizate, în Prahova au fost plătite despăgubiri pentru 98 din cele 105 exploatații afectate în valoare de 407.740 de lei.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău