Selectarea deșeurilor, o probă de „netrecut“ pentru români! Ce a găsit un operator de salubritate din Prahova în tomberoanele pentru sticlă FOTO

0
main_04c20.JPG

main_04c20.JPG
Românii mai au mult de învățat în privința a ceea ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor și importanța acestui proces. Iar ca exemplu concret de lipsă a informării, dar și a nepăsării, ne oprim la Câmpina. Din tomberoanele destinate depozitării separate a deșeurilor, reprezentanții firmei de salubritate au ridicat sticlă amestecată cu tot felul de alte resturi.

Sunt situații în care așteptările nu trebuie să ne vină doar de la autorități. Iar la acest capitol se încadrează și modul în care aruncăm gunoaiele. De ceva timp, sunt tot felul de campanii derulate la nivel național privind aruncarea selectivă a deșeurilor, în care sunt explicate modul în care trebuie să facem acest lucru și importanța acestui proces. Însă nu toată lumea are urechi pentru așa ceva, iar din cauza neglijenței altora ne vom trezi mare parte dintre noi taxați suplimentar.

Reprezentanții firmei de salubritate din Câmpina ne-au furnizat o serie de imagini cu modul în care selectează localnicii sticla. Deși în containerele special amenajate și în sacii care au început să fie deja distribuiți în unele zone, la partea de sticlă ar trebui să existe numai resturi (curate, pe cât posibil) din acest material, angajații au găsit resturi de tot felul. Pungi de plastic, pet-uri, doze de bere și de suc, hârtie, toate puse la grămadă cu sticlele și borcanele murdare.

„La stația de sortare nu se admit decât maximum 5% deșeuri „împrumutate”, adică din altă categorie, dar aici sunt aproape 50%. În situația aceasta nici nu am unde să duc aceste deșeuri. Nu acceptă nimeni așa ceva“, ne-a declarat Florin Constantinescu, directorul firmei care asigură serviciul de salubritate în Câmpina.

Abonații care nu vor colecta selectiv gunoiul, folosind sacii ce le sunt distribuiți în acest scop, vor fi taxați în plus. Tariful penalizator va fi aplicat din noiembrie.

Află detalii despre TARIFELE DIFERENȚIATE APLICATE LA CÂMPINA PENTRU SELECTAREA GUNOIULUI

Până atunci, Florin Constantinescu ne-a mai spus că în mare parte din oraș, sacii pentru hârtie, plastic și sticlă au ajuns deja la cetățeni, iar în privința informării modului corect de selectare a gunoiului, abonații primesc o informare atașată facturii. Totodată, există clarificări și pe site-ul firmei de salubritate.

Printre altele, cetățenii trebuie să rețină că sticlele vor fi aruncate după ce vor fi spălate în prealabil, iar capacele eliminate. Sticlele folosite pentru ferestre, oglinzi, veselă, becuri au alt tip de tratament și presupun procedee diferite de topire care se fac în anumite zone. Ca atare, ele nu trebuie aruncate în același loc cu celelalte sticle. Se face colectare separată, iar detaliile le oferă fiecare reciclator local.

Și chiar dacă pentru pet-uri folosim adesea cuvântul „sticlă“, ele nu intră la această categorie, ci vor merge în sacul/tomberonul destinat deșeurilor plastice.

Foto:

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău