adeverinta-integritate_c197e.jpg

Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale a intrat în vigoare la începutul lunii iulie, iar până la această dată, au fost eliberate peste 3.500 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu infracțiuni de acest fel. Cele mai multe adeverințe au fost solicitate în Prahova (1.000), iar pe următoarele locuri se află București (700) și Dolj (230).

IGPR a venit cu precizări referitoare la modul de obținere al certificatului de integritate comportamentală, după ce mii de persoane, fie că vorbim de cadre didactice, fie că vorbim de medici sau de personalul care își desfășoară activitatea în centrele de asistență socială, s-au văzut nevoite să obțină un astfel de document.

Citește și: Aberație birocratică în Prahova. Mii de angajați, inclusiv cadre didactice și medici, obligați să stea la coadă pentru a justifica directorilor că nu sunt agresori sexuali

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Citește și: Obținerea adeverințelor de integritate comportamentală și punctele de lucru pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar din Prahova

„Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr.118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar. Entitățile prevăzute în lege solicită certificatul de integritate în condițiile stipulate în legislația proprie/procedurile interne de lucru. Așadar, legea nu instituie obligativitatea solicitării certificatului de integritate comportamentală, copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverințelor, din 6 în 6 luni”, a precizat IGPR.

Până în prezent, au fost eliberate peste 3.500 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu dintre infracțiunile care fac obiectul acestui Registru.

Cele mai multe astfel de documente au fost solicitate și eliberate în Prahova (peste 1.000), în București (peste 700) și în Dolj (aproape 230 de adeverințe).

Citește și: Mai multe ghișee și program modificat la IPJ Prahova pentru eliberarea adeverințelor de integritate comportamentală

Chiar dacă termenul de operaționalizare a Registrului este finalul 2020, Poliția Română poate elibera astfel de documente, prin structurile de cazier, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităților prevăzute de lege.

Până la operaționalizare, aceste documente se eliberează la ghișeele aflate în sediile inspectoratelor de poliție județene, de la locul de naștere sau de domiciliu.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg