florin_c-tinescu_1a345.jpegAplicarea taxei penalizatoare pentru câmpinenii care nu vor colecta selectiv va fi amânată cu o lună! Decizia vine în urma unor discuții care se duc în prezent atât la nivel de administrație locală, cât și în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I. Deșeuri) Prahova. Însă în acest timp, operatorul de salubritate va începe distribuirea sacilor speciali pentru deșeurile reciclabile, precum și instruirea populației.

Fie că vor colecta, fie nu se vor conforma încă acestei măsuri, câmpinenii vor achita la gunoi tariful de 11,58 lei/persoană/lună (fără TVA), aprobat în ședința Consiliului Local de la sfârșitul lunii august.

Tariful penalizator, aprobat în aceeași ședință, nu va fi încă aplicat, dat fiind că în curs mai sunt și alte discuții legate de această măsură. Printre ele se regăsește și cea a identificării localnicilor care nu figurează în lista abonaților la această utilitate publică.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Deși, conform datelor Institutului Național de Statistică, la nivel de municipiu figurează aproape 36.000 de locuitori (în realitate sunt cam 29-30.000 ca urmare a migrației populației și deceselor – date neoficiale), iar numărul persoanelor plătitoare se situează undeva la 22.000, operatorul de salubritate și municipalitatea vor confrunta liste cu cetățenii pe care-i au în bazele de date. Cei care nu sunt abonați vor primi o notificare, iar dacă nici în această situație nu vor merge să încheie contract, atunci Primăria Câmpina le va aplica taxa specială.
Buni de plată sunt absolut toți localnicii, inclusiv nou-născuții.

„Dacă oamenii vor înțelege să fie de bună-credință și se vor abona, suma totală se va împărți la mai multe persoane, iar tariful poate fi mai mic decât este în prezent“, a susținut Florin Constantinescu, directorul Floricon.

Tot în această lună, conducerea firmei de salubritate a declarat că va duce o campanie intensivă de informare și instruire a populației atât în vederea selectării corecte a deșeurilor reciclabile, cât și a modului în care va fi aplicată taxa penalizatoare

Câmpinenii vor primi din această lună sacii inscripționați pentru materiale plastice, PET-uri și sticle. Aceștia vor fi ridicați în a doua și a patra săptămână din lună cu mașini separate față de cele cu care este ridicat gunoiul menajer. Totodată, în momentul în care depozitează aceste deșeuri, oamenii trebuie să țină cont ca ele să nu fie contaminate. Spre exemplu, cartonul de la pizza dacă va fi îmbibat cu uleiuri și/sau sosuri va fi pus la deșeuri menajere și nu în sacul pentru hârtie/carton. În cazul în care oamenii nu se conformează, sacii acestora nu sunt ridicați, sunt fotografiați, nu vor primi alții la schimb, fiind ulterior înștiințați de problema apărută și faptul că vor fi penalizați. (VEZI VIDEO 1)

Dacă în cazul locuințelor, lucrurile sunt relativ simple de pus în practică, greșelile fiind ușor de identificat, corectat și, ulterior, dacă este cazul, penalizat, la asociațiile de proprietari, treburile se complică. Aici, locatarii trebuie să facă echipă și să respecte cu toții aceste reguli, altfel vor risca să fie penalizați.

Pentru o mai bună gestionare a acestei situații, directorul Floricon a venit cu propunerea ca locurile unde sunt ghenele să fie supravegheate video sau accesul locatarilor să se poată face aici doar în baza unui card. (VEZI VIDEO 2)

Resturile adunate selectiv de populație vor ajunge la Stația de Sortare din Boldești-Scăeni, pentru care este percepută suma de 67,52 lei/tonă, iar gunoiul amestecat este dus la Stația de Tratare Mecano-Biologică de la Ploiești, unde taxa este 128,89 lei/tonă. În urma calculelor făcute de Floricon, raportat la abonații actuali, au reieșit tarifele de 11,58 lei/persoană/lună, pentru colectarea selectivă și de 15,07 lei/persoană/lună pentru gunoiul pus la grămadă. Sumele sunt fără TVA.

VIDEO 1 Florin Constantinescu, director Floricon, despre selectarea corectă și taxa penalizatoare

VIDEO 2 Florin Constantinescu, director Floricon, despre colectarea selectivă la asociațiile de proprietari

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg