porci-santinela-prahova_637bb.jpg

La aproape două luni de la apariția primului focar de pestă porcină africană, DSVSA Prahova a anunțat că primii doi porci santinelă vor fi introduși, în această săptămână, într-o gospodărie din Brazi. Aici, virusul a fost confirmat pe data de 16 iulie, iar de atunci nu a mai apărut niciun caz nou.

Isteria legată de confirmarea pestei porcine africane în Prahova, începe, încet-încet, să se stingă. Cel puțin la Brazi, unde a fost confirmat virusul la un porc dintr-o gospodărie. Cum nu au mai apărut cazuri noi, DSVSA Prahova a anunțat că în această săptămână va fi declarată oficial stingerea primului focar din Prahova.

„Stingerea oficială a focarului are loc la 40 de zile de la confirmarea pestei porcine africane, dacă în acest interval nu apar cazuri noi. În momentul stingerii focarului, în gospodăria în care a apărut virusul vor fi introduși doi porci santinelă, pentru repopularea cu porci. Noii porci vor avea o greutate de 30 - 35 kg și vor fi achiziționați de proprietar dintr-o exploatație comercială din România”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pentru celelalte focare de pestă porcină africană confirmate în Prahova se mențin filtrele mobile pe drumurile județene și naționale, precum și măsurile de combatere a extinderii bolii. 

Citește și: Focare de pestă porcină africană confirmate la Puchenii Moșneni și la Olarii Vechi. Începe uciderea preventivă a porcilor

În Prahova au fost confirmate 39 de focare de pestă porcină africană la porci din gospodărie și alte 9 focare la mistreți, ultimele cazuri de boală fiind confirmate la Puchenii Moșneni și la Olarii Vechi.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg