Focare de pestă porcină africană confirmate la Puchenii Moșneni și la Olarii Vechi. Începe uciderea preventivă a porcilor

0
pesta-porcina-africana_ca063.jpg

pesta-porcina-africana_ca063.jpg

Centrul Local de Combaterea Bolilor Prahova a aprobat, miercuri, măsura uciderii preventive a porcilor din Puchenii Moșneni și Olarii Vechi, după ce au fost confirmate, prin buletine de analiză, mai multe focare de pestă porcină africană.

Măsura de ucidere a porcilor din satele Puchenii Moșneni (comuna Puchenii Mari) și Olarii Vechi (comuna Olari) va avea loc numai după ce inspectorii DSVSA Prahova vor realiza, joi, o analiză de risc în urma căreia se vor stabili zonele (străzile) în care se va aplica uciderea preventivă, în funcție de gospodăriile cu porci existente.

„În cadrul ședinței de astăzi au fost aprobate planuri de măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane, iar măsura de ucidere preventivă de la Puchenii Moșneni și Olarii Vechi se va aplica după efectuarea unei analize de risc, în funcție de gospodăriile cu porci existente în zona de focar. Practic, măsura se va aplica pe anumite străzi din cele două sate. În zona de focar deja a fost luată măsura uciderii tuturor porcilor. La Puchenii Moșneni este vorba despre gospodăria în care erau peste 30 de porci, iar la Olarii Vechi sunt patru focare pe o rază de 400 de metri”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

În Prahova, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate noi focare de pestă porcină în Poienarii Burchii, la un porc domestic, în satul Olarii Vechi, la trei porci domestici, în Puchenii Moșneni la un porc domestic, și pe fondul de vânătoare 11 Gherghița, la un mistreț. 

„Până în acest moment, în județul Prahova au fost confirmate 39 de focare de pestă porcină africană la porci domestici și încă 9 focare la porci mistreți, pe fonduri de vânătoare”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Prahova, care atrage atenția cetățenilor .care cresc suine în gospodărie, să anunțe imediat medicul veterinar din localitate în momentul în care constată că animalele sunt apatice, nu mai mănâncă, beau multă apă sau au febră mare.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău