omu_50ab7.JPGDeși sunt cei mai străbătuți munți din Românii, Bucegii se confruntă cu o mare problemă în privința unităților de cazare de aici. Cabanele Babele și Caraiman nu mai oferă cazare, la cea de la Omu are disponibile maximum 30 de locuri. Cea din urmă a fost implicată recent într-un scandal privind accesul turiștilor la toaletă.

La Cabana Caraiman, lucrurile au început să fie în declin odată cu moartea celui care administra treburile pe aici. Acesta a făcut infarct în luna iunie. 

Citești și CABANIERUL DE LA CARAIMAN A MURIT ÎN URMA UNUI INFARCT

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De atunci, turiștii care au ajuns pe platoul Bucegilor și au vrut să înnopteze aici s-au confruntat cu o situație nedorită. Deși este cel mai important popas pentru cei care urcă și coboară Jepii, Cabana Caraiman nu mai oferă adăpost celor care vor să înnopteze aici.

La Babele, lipsa investițiilor își spune cuvântul, iar perspectiva nu este nici ea mai bună. „Nu avem cu cine să lucrăm, asta e marea problemă a noastră. Nu avem angajați, nu mai vin… Au căzut fabrici, s-au închis fabrici, vedem acum”, a declarat pentru www.stirileprotv.ro, Costel Jugănarul, proprietarul celei mai tranzitate unități de cazare și alimentație publică de pe platoul Bucegilor.

Cabana aflată la cea mai mare înălțime din Bucegi, Omu, este singura care mai oferă cazare. Locurile sunt limitate la 30, iar condițiile nu sunt cele mai bune. Modul în care este administrată această cabană este aspru contestat de salvamontiști, dar și de turiștii care ajung aici. Ultimul scandal de acest gen a fost cel referitor la blocarea accesului la toaletă atât pentru turiștii cazați, cât și pentru cei care fac un popas la cabană. Totodată, oamenii l-au acuzat pe administrator că le solicită să care deșeurile produselor pe care le cumpără din incinta cabanei, deși prin autorizația de funcționare, unitatea respectivă este obligată să aibă atât toalete funcționale, dar și să preia deșeurile menajere ale clienților.

Citește și SCANDAL LA CABANA OMU

Salvamontiștii, ghizii montani, dar și turiștii susțin, deopotrivă, că statutul cabanei ar fi trebuit să rămână neschimbat odată cu trecerea acestor unități din proprietatea statului în cea privată. Condițiile contractuale ar fi trebuit să fie clare, iar cabanele să-și mențină rolul de locuri unde să te poți odihni, hidrata și să ai și un adăpost garantat în caz de vreme rea.  

Sursa foto: Cosmin Preda

omu_e046e.JPG

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg