pesta-porcina-africana-prahova-localitati_b80c3.jpg

Focarele de pestă porcină africană s-au extins în Prahova, vizând localitățile Poienarii Burchii, Șirna, Gorgota, Târgșoru Vechi, Brazi și Mănești. DSVSA Prahova a stabilit câte un plan de măsuri pentru fiecare localitate în parte, zonele de protecție și supraveghere vizând zeci de localități din județ. La Mănești, virusul a fost confirmat la un mistreț vânat pe fondul de vânătoare din localitate.

Potrivit DSVSA Prahova, strict în cazul focarului de pestă porcină au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere. În zona I - zona infectată, care se întinde pe o rază de 8 km, figurează localitățile Târgșoru Vechi (satele Târgșoru Vechi, Strejnicu, Stăncești), Ariceștii Rahtivani (satul Târgșoru Nou), Brazi (Brazii de Sus, Popești, Negoiești), Șirna (Șirna, Brătești, Varnița, Coceana, Tăriceni), Cocorăștii Colț (Cocorăștii Colț, Cornu de Jos, Satu de Sus, Perșunari, Chesnoiu, Piatra, Cocorăștii Grind), Mănești (Mănești, Băltița, Coada Izvorului, Zalhanaua, Gura Crivățului), precum și cinci localități din Dâmbovița.

Citește și: Focarele de pestă porcină africană din Prahova au fost confirmate oficial

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În „zona tampon - zona de control temporar - figurează localitățile Șirna(satul Hăbud), Tinosu (satele Tinosu, Predești, Pisculești), Brazi (Brazii de Jos, Brătești), Puchenii Mari (satele Puchenii Mici, Odăile), Bărcănești (Bărcănești, Românești, Tătărani), orașul Ploiești, Ariceștii Rahtivani (Ariceștii Rahtivani, Buda, Stoienești) și Filipeștii de Târg (Filipeștii de Târg, Brătășanca, Ungureni, Ezeni), precum și 10 localități din Dâmbovița.

Lista mai include și șase fonduri de vânătoare, respectiv fondul de vânătoare Strejnic, fondul de vânătoare Negoiești, fondul de vânătoare Hăbud, fondul de vânătoare Râfov, fondul de vânătoare Florești și fondul de vânătoare Gherghița.

Potrivit DSVSA Prahova, ca măsură de combatere a răspândirii bolii, vor fi recoltați toți mistreții de pe fondurile de vânătoare, prin pândă și dibuire.

Citește și: DSVSA Prahova: Începe uciderea preventivă a porcilor din zona focarelor de pestă porcină africană de la Târgșoru Vechi

La nivelul localităților din zona de protecție și de supraveghere va fi efectuat un recensământ al tuturor porcilor din gospodării.

Tot ca măsură de protecție, se interzice ca porcii să mai iasă din gospodărie, dar vor fi impuse și măsuri suplimentare prin punerea la dispoziția gospodarilor de materiale dezinfectante pentru adăposturile animalelor. 

Planul integral de măsuri: AICI

La această oră, în Prahova, pe lângă focarul de la Mănești, au fost confirmate alte 22 de focare de pestă porcină africană, la Puchenii Moșneni, Poienarii Burchii, Șirna, Gorgota, iar în cinci sate (din comunele Târgșorul Vechi și Poienarii Burchii) a început uciderea preventivă a tuturor porcilor din gospodării.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg