porci-morti-prahova-sirna_1dfe0.jpg

Poliția efectuează cercetări pentru depistarea proprietarul porcilor găsiți morți și abandonați, săptămâna trecută, în apropierea izlazului dintre satele Cărbunari și Hăbud din Șirna. În urma analizelor de laborator în cazul celor animalelor moarte, s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane. Autoritățile veterinare au lansat un apel la populație, încă de la apariția primului focar de pestă porcină în Prahova, să anunțe imediat orice suspiciune de boală la animalele din gospodărie, cu atât mai mult cu cât, în cazul în care se confirmă virusul PPA, oamenii vor fi despăgubiți la valoarea pieței.

Porcii morții și abandonați au fost găsiți, săptămâna trecută, pe raza comunei Șirna. La fața locului s-au deplasat polițiști și reprezentanții DSVSA Prahova. 

Citește și: Noi focare de pestă porcină africană la Șirna și la Gorgota. Suspiciuni la Poienarii Rali și Poienarii Apostoli

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pentru că animalele erau în stare de putrefacție, medicii au recoltat probe de os, care au fost transmise la IDSA București pentru analiză. Prin buletinul de analiză care a fost transmis sâmbătă s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane.

Citește și: Decizie de ultimă oră în Prahova. Începe uciderea preventivă a porcilor în patru sate

Poliția a deschis un dosar penal in rem pentru infracțiunea de „răspândirea bolilor la animale și plante” și efectuează cercetări pentru depistarea proprietarului animalelor găsite moarte.

În acest caz, la începutul acestei săptămâni, prin Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, a fost aprobat un plan de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. 

Citește și: Noi focare de pestă porcină în Prahova. DSVSA a trecut la uciderea preventivă a porcilor din patru localități

Autoritățile veterinare au lansat un apel la populație încă de la apariția primului focar de pestă porcină africană, într-o gospodărie din satul Poienarii Rali, comuna Burchii, să anunțe imediat orice suspiciune de boală la porci. 

Până miercuri, 17 iulie, în Prahova au fost confirmate 15 focare de pestă porcină africană, pe raza localităților Poienarii Burchii, Șirna, Târgșoru Vechi, Brazi și Gorgota. Alte două suspiciuni au apărut într-o gospodărie din satul Puchenii Moșneni, comuna Puchenii Mari, și la un mistreț vânat Fondul de Vânătoare 15 Mănești, aparținând AJVPS Prahova.

Recomandări pentru populație:

Virusul PPA este foarte rezistent. Afectează doar porcii din gospodării și mistreții provocând moartea acestora. În cazul în care apar primele semne de boală la animalele din gospodărie (febră peste 40, lipsa poftei de mâncare, pielea înroșită în zona urechilor, picioarelor și a părților laterale), proprietarii porcilor au obligația de a anunța imediat medicul veterinar.

Se interzice sacrificarea porcilor bolnavi. Pesta porcină africană (PPA) este o boală extrem de contagioasă, care se transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, dar inclusiv prin furaje și echipamente.

Cum evitați prevenirea transmiterii bolii

- Evitați hrănirea porcilor cu resturi alimentare provenite din sursă posibil contaminată PPA

- Examinați porcii zilnic

- Evitați vizitarea altor gospodării unde există porci bolnavi

- Apelați numai la personal autorizat (medici) pentru diferite tratamente la animale

- Puneți accent pe procedurile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare

- Raportați medicului veterinar orice semne de boală apărută la animalele din gospodărie

- Nu achiziționați animale necrotaliate, din surse neautorizate și care provin din zone unde a fost confirmată boala

- Creșteți porcii doar în spații îngrădite, unde nu există posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte gospodării sau cu mistreți.

O ultimă recomandare a medicilor veterinari este să evite, cel puțin în această perioadă, să dea porcilor iarbă cosită din zone unde ar fi existat posibilitatea să ajungă mistreți.

foto cu caracter informativ

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg