Zeci de localități din Prahova, inclusiv Ploieștiul, în zona de protecție și supraveghere, din cauza focarelor de pestă porcină africană

0
porci-focare-ploiesti-prahova_2eadc.jpg

porci-focare-ploiesti-prahova_2eadc.jpg

Noile focare de pestă porcină africană, apărute în gospodării din Poienarii Burchii și Târgșoru Vechi, au condus la stabilirea unui plan de măsuri care vizează zeci de localități din Prahova, inclusiv zona de Vest a Ploieștiului. În aceste zone de protecție și supraveghere este interzisă vânzarea și transportul porcilor, iar ca măsură suplimentară au fost uciși zeci de porci din focar.

În cazul focarului de pestă porcină africană de la Târgșoru Vechi, zona de protecție, de 3 kilometri, include satele Târgșoru Vechi, Zahanaua și Stăncești din comuna Târgșoru Vechi, aici fiind luată măsura de efectuare a unui recensământ al porcilor din toate gospodăriile. Medicii veterinari vor efectua și un examen clinic al animalelor. Totodată, este interzis transportul de animale pe drumurile din zona de protecție.

Citește și: Zeci de porci uciși în Prahova după ce au apărut noi focare de pestă porcină africană la Târgșoru Vechi și la Poienarii Burchii

„Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde și nici nu poate ieși din exploatație fără autorizația DSVSA Prahova”, se mai precizează în planul de măsuri, care prevede că se interzice sacrificarea porcilor din gospodării.

Pe lista localităților din zona de supraveghere, stabilită ca urmare a focarului de pestă porcină de la Târgșoru Vechi, figurează comuna Ariceștii Rahtivani, Mănești (satele Mănești, Băltița, Coada Izvorului, Gura Crivăț, Zalhanaua), Cocorăștii Colț (Cocorăștii Colț, Cocorăștii Grind, Perșunari, Colțu de Jos, Piatra), Brazi (Brazii de Sus, Brazii de Jos, Popești, Negoești, Stejaru), Șirna (Varnița, Șirna, Coceana, Brătești), Bărcănești (Tătărani), dar și zona de Vest a municipiului Ploiești.

Citește și: Focar de pestă porcină în Prahova, la Poienarii Rali. Lista localităților din zona de protecție și supraveghere

În cazul focarului de pestă porcină de la Poienarii Rali, primul care a fost confirmat în Prahova, În zona de protecție sunt Poienarii Burchii cu satele Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi și Piorești, precum și Gorgota cu satul Poienarii Apostoli, în Prahova, dar și Periș (Bălteni) și Ciolpani (Piscu) din județul Ilfov. În zona de supraveghere sunt comunele: Poienarii Burchii (Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni și Tătaru), Șirna (Habud, Șirna, Varnița), Tinosu (Predești, Tinosu, Pisculești), Puchenii Mari (Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Miroslăvești), Gorgota (Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), Balta Doamnei (Curcubeu).

Vineri, autoritățile au anunțat că au fost confirmate noi focare de pestă porcină africană la Poienarii Burchii, dar și unul focar la Târgșoru Vechi.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău