Cum a ajuns pesta porcină africană în Prahova, la Poienarii Rali  Autoritățile sunt în alertă – VIDEO

0
porci-focar-prahova-poienarii-rali_60bd6.jpeg

porci-focar-prahova-poienarii-rali_60bd6.jpeg

Focarul de pestă porcină africană a fost confirmat la un porc din gospodăria unui localnic din satul Poienarii Rali, comuna Poienarii Burchii. Totul a plecat după ce proprietarul animalului a anunțat, vineri, că unul dintre cei doi porci pe care îi avea s-a îmbolnăvit. Prahoveanul a mai avut un porc care i-a murit la finele lunii iunie, dar la acea dată nu a anunțat autoritățile.

Ajunși la fata locului, medicii au constatat că animalul avea temperatura de 40, 8 grade Celsius. Imediat au fost recoltate probe, care au fost transmise luni la laboratorul din București. Confirmarea virusului a venit ieri seara, iar astăzi au fost stabilite zonele de protecție și de supraveghere.

Citește și: Focar de pestă porcină în Prahova, la Poienarii Rali. Lista localităților din zona de protecție și supraveghere

Proprietarul animalelor a avut trei porci. Unul i-a murit în luna iunie, însă la acea dată nu a anunțat pe nimeni. A îngropat porcul mort, crezând ca celelalte animale vor fi sănătoase. Nu a fost însă așa. Un al doilea porc, cu o greutate de 120 kg, i s-a îmbolnăvit vineri, când a alertat medicul veterinar. La acea dată i s-a explicat clar că până la sosirea rezultatelor nu mai are voie să mai sacrifice sau sa-i vândă porcii. Duminică, în schimb, de supărare, probabil, și-a sacrificat porcul sănătos. Doua sacoșe cu carne le-a trimis fiului, care locuiește în Chitila, restul de carne fiind păstrat pentru consum. După confirmarea virusului, întreaga poveste a ieșit la iveală. DSVSA Prahova a confiscat și incinerat carnea de la porcul sacrificat si l-a notificat și pe fiul proprietarului animalului să se prezinte cu carnea primită.

Cât privește apariția focarului, autoritățile sanitar veterinare susțin ca este posibil ca boala sa fie transmisă de la un mistreț, având în vedere că, în urmă cu vreo trei săptămâni, proprietarul animalelor ar fi cosit niște lucernă, într-o zonă în care sunt porci mistreți, iarbă folosită apoi ca hrană pentru animale.

,,Este clar că avem ca sursă de contaminare mistrețul”, a susținut Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova, care momentan susține că nu se va lua măsura uciderii preventive a porcilor din gospodăriile aflate în zona de protecție, respectiv Poienarii Burchii și satul Poienarii Apostoli din Gorgota.

,,Dacă apare al doilea focar secundar în zona respectivă se ia decizia de sacrificare a porcilor. Populația trebuie să știe că într-o astfel de situație, la care sperăm să nu se ajungă, proprietarii porcilor vor fi despăgubiți la prețul pieții”, a susținut Terecoasă.

Miercuri, la Prefectura Prahova, a fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, în cadrul ședinței fiind aprobat un plan de măsuri, care include pe lângă efectuarea de dezinfecții în gospodăria în care a fost confirmat focarul, interzicerea transportului și vânzării de porci în zonele de protecție și de supraveghere. Totodată, autoritățile locale trebuie să pună la dispoziția localnicilor materiale de dezinfecție.

Pe drumurile care străbat localitățile din zona de protecție și din zona de supraveghere au fost instituite filtre pentru prevenirea transportului de animale. În cazul în care conducătorii auto sunt depistați în trafic transportând porci, animalele vor fi confiscate, iar proprietarii lor riscă amenzi de până la 6.000 de lei.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău