Viitura a înghițit o porțiune dintr-un drum județean din Aluniș și a afectat conducta de apă care alimentează trei localități!

0
WhatsApp_Image_2019-06-10_at_12.52.53_2_9cd44.jpeg

WhatsApp_Image_2019-06-10_at_12.52.53_2_9cd44.jpegComuna Aluniș se numără printre localitățile afectate de inundații fără ca aici să se fi înregistrat precipitații abundente. Pagubele au fost cauzate de viitura produsă în amonte și care a umflat apele pârâului Aluniș. Acestea au distrus o porțiune din DJ 214 și au fost cât pe ce să rupă conducta de alimentare cu apă a trei localități.

Pe drumul județean 214, circulația este închisă pe una dintre artere, pe o porțiune de aproape 100 de metri, din cauza surpării acestuia. Problema a apărut în urma viiturii din 6 iunie, când apele pârâului Aluniș s-au umflat, iar în viteza lor au „înghițit“ porțiuni zdravene din albie.

În acest caz, potrivit primarului Iulian Cristian Bîgiu, în urma discuțiilor cu reprezentanții Consiliului Județean Prahova, va fi realizat un zid de sprijin care va da posibilitatea refacerii porțiunii surpate.

Și conducta de apă care alimentează de la Paltinu localitățile Aluniș, Vărbilău și Slănic a avut de suferit din cauza viiturii. Aceasta a rămas suspendată pe o porțiune de 20 de metri, existând riscul să cedeze în orice moment din cauza presiunii foarte mari a apei. „Problema a fost remediată provizoriu. Am oprit apa atunci și am acoperit conducta, momentan, cu pământ“, a completat primarul. Însă și-n acest caz sunt necesare lucrări mai ample pentru siguranța alimentării cu apă a localităților amintite.

Albia pârâului Aluniș a fost îndiguită, însă numai parțial. Acolo unde există pereți de beton, n-au fost înregistrate probleme, acestea apărând pe porțiunile unde sunt doar maluri de pământ. Potrivit primarului, pentru porțiunea neîndiguită nu a existat proiect.

Însă, sperăm ca după cele întâmplate, autoritățile competente să dea mai multă importanță acestor lucrări hidrotehnice și să le realizeze cap-coadă. Și asta pentru că nu trebuie să fii geniu ca să vezi că pierderile sunt mult mai mari în lipsa lor decât costurile pe care le-ar presupune realizarea acestor proiecte.

Foto: Liliana Maxim

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău