Teodor Baconschi și-a lansat ultimul său volum, la Câmpina: „Este și un bun ghid pentru lumea de azi, dar și o formă de recul“

0
62252320_528560681011490_1820987582847123456_n_339e8.jpg

62252320_528560681011490_1820987582847123456_n_339e8.jpgUn invitat de seamă, dar cu o audiență care i-a dezamăgit pe organizatori. Teodor Baconschi a ales Câmpina pentru a-și lansa volumul „365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor”, pe care-l vede ca un ghid, un „testament“, o „inventariere a a darurilor pe care mi le-a oferit Dumnezeu“ etc, dar și o formă aparte de a marca Anul Centenarului.

Teodor Baconschi, fostul ambasador al României la Vatican, în Portugalia și Franța, fost ministru de externe și intelectual de marcă al culturii române contemporane s-a aflat la cea de-a treia sa prezență în Câmpina, dintre care două au fost lansări de carte.

Referindu-se la cea mai recentă publicație a lui Baconschi, Codruț Constantinescu, cel care coordonează Seratele Culturale organizate în cel de-al doilea municipiu al județului, a remarcat faptul că este cel mai personal volum al autorului, pentru că toate celelalte au cu totul alte subiecte, de antropologie religioasă, de analiză societală etc. De remarcat, faptul că Teodor Baconschi a mai purtat alte două dialoguri substanțiale, unul dintre ele (Legătura de chei. Mărturii diplomatice) chiar în compania câmpineanului (la origine) Armand Goșu.

Teodor Baconschi a avut un discurs plin de miez, în care a explicat mizele cărții sale. „Am încercat să marchez și eu Anul Centenarului cum am putut, de exemplu, când doar ne pregăteam să asistam la transferul puterii în interiorul dinastiei ceaușiste. Dar vedeți cum funcționează destinul, iar Dumnezeu este stăpânul istoriei.

Este drept, o carte destul de personală, pentru că Laurențiu-Ciprian Tudor, prin insistența lui, m-a făcut ca uneori să las garda jos și să mă avânt pe acest tărâm personal, chiar dacă nu sunt adeptul stilului autoreferențial. Nu îmi plac autorii obsedați de ei. Până la urmă, acest volum este și un bilanț. Ajungem la acea etapă din viață, când este necesar unul, o inventariere a darurilor pe care mi le-a oferit Dumnezeu.

Apare și o mică notă testamentară, chiar dacă trebuie să recunoaștem că este foarte greu să trăiești cu această viziune testamentară, mai ales în aceste timpuri atât de stresante și dinamice. Este drept, că această carte poate fi citită și pe bucăți, fragmentar, având în vedere că este formată din 365 de paragrafe formate din întrebări/răspunsuri distincte, dar eu aș prefera să fie lecturată de la început până la sfârșit, căci este un jurnal de idei.

Aș zice că este și un bun ghid pentru lumea de azi, dar și o formă de recul, te dai puțin în spate și privești unde te afli”, a subliniat autorul în fața unei prezențe modeste, cu mult sub așteptările organizatorilor care încearcă să aducă la Câmpina nume mari, de actualitate, cu „priză“ la public etc., un efort pe care puțini îl înțeleg și dau curs invitației de a fi prezenți la astfel de evenimente.

La întrebările părintelui Petru Moga, Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican, a făcut și o inspirată comparație între vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 1999, la care a fost implicat direct și cea a Papei Francisc, de acum câteva zile. În timp ce prima a fost ecumenică (deci mult mai importantă), cea de a doua a fost pastorală, fără a-i știrbi deloc din importanță și semnificație, cu atât mai mult cu cât venea după vizita Papei Francisc în Bulgaria, unde a fost primit cu destulă răceală.

Sursa: facebook Librăria Elstar

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău