Aproximativ 3.900 de hectare din Prahova au fost afectate de căderile de grindină de la finele lunii aprilie. Bilanțul pagubelor completat de inundații

0
terenuri-afectate_ad77a.jpg

terenuri-afectate_ad77a.jpg

Ploile torențiale și căderile de grindină nu au rămas fără urmări la nivelul județului Prahova. Cele mai mari pagube au fost înregistrate la finele lunii aprilie, când grindina a făcut prăpăd în nouă localități din județ. Bilanțul pagubelor va fi completat cu efectele ploilor torențiale, de la finele lunii mai și începutul lui iunie, care nu au ocolit localitățile din Prahova.

Potrivit unei situații centralizate la nivelul județului Prahova, grindina de la finele lunii aprilie a afectat aproximativ 3.900 de hectare de teren cultivate cu grâu, secară, porumb, floarea-soarelui, rapiță, dar și livezi și viță-de-vie.

Pe lista localităților unde grindina a făcut ravagii se numără Urlați, Gura Vadului, Valea Călugărească, Fântânele, Vadu Săpat, Ceptura, Jugureni, Tomșani și Albești Paleologu. În total, grindina a provocat pagube pe aproximativ 3.900 de hectare.

Cele mai însemnate pagube au fost înregistrate la cultura de viță-de-vie. Aproximativ 2.500 de hectare de teren au fost afectate, cele mai însemnate pagube fiind înregistrate la Urlați, Gura Vadului, Tomșani și Fântânele.

Vineri, 31 mai, ploile torențiale au produs noi pagube. Aproximativ 30 de hectare cu rapiță au fost inundate la Drăgănești. Din fericire aici apele s-au retras rapid, însă va mai dura până în momentul în care se va putea face o evaluare.

Alte suprafețe de teren sunt afectate la această oră de băltiri, situația în acest caz urmând să fie centralizată după ce ploile se vor opri. Iar situația cu privire la apariția acestor probleme poate fi explicată prin faptul că, față de alți ani, cantitățile de apă căzute sunt cu mult mai mari față de cele estimate. La Ciorani, de exemplu, vineri, 31 mai, s-au înregistrat precipitații care au atins 100 l/mp, iar acesta este doar începutul.

Prahova nu scapă încă de ploi. Potrivit ultimei atenționări, începând de astăzi până marți, 4 mai, ora 06.00, va ploua abundent, iar în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 40 – 50 de litri/mp și, izolat, 60 – 80 de l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău